• 22 Mei 2024 | 14 Zulkaedah 1445

Tiga Anak Terengganu Wakili Malaysia Ke Belanda

KUALA NERUS, 5 September - Tiga atlet Terengganu akan mewakili Malaysia di FEI World Endurance Championship for Young and Junior Riders di Ermelo, Holland 9 September ini.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Belia, Sukan dan NGO negeri, Wan Sukairi Wan Abdullah berkata, kerajaan negeri sangat berbesar hati dapat membekalkan atlet untuk pelbagai kejohanan bertaraf antarabangsa termasuk kejohananan sukan berkuda berkenaan.

"Daripada lima atlet Malaysia yang akan bertanding, tiga daripada mereka ialah atlet dari Terengganu yang mewakili negara untuk kejohanan FEI World Endurance for Young and Junior Riders yang akan berlangsung di Belanda 9 September ini.

"Saya difahamkan Menteri Belia dan Sukan, Dato' Seri Ahmad Faizal Dato' Azumu akan membuat 'flag off' untuk pasukan Malaysia di KLIA (Kuala Lumpur International Airport), malam nanti," katanya ketika ditemui pemberita, hari ini.

Faris Haikal Hassan Sa’ari, 21, Annur Muhammad ​​Imran Eirfan Anuwar, 19 dan Anfal Insyirah Abu Talib selamat berangkat tengah hari tadi dengan 'flag off' dilakukan Wan Sukairi di Lapangan Terbang Sultan Mahmud (LTSM), di sini.

Hadir sama dalam majlis itu, Pengarah Urusetia Belia, Sukan dan NGO Terengganu (UBSNT), Mohd Nasir Abd Razak, Pengarah Urusetia Penerangan Darul Iman (UPDI), Mohd Soud Said dan Pengarah Jabatan Belia dan Sukan Terengganu (JBST), Mohd Izwandy Ismail.

Mengulas lanjut, katanya, kerajaan negeri turut mengharapkan pasukan Malaysia akan kembali dengan keputusan cemerlang di kejohanan lumba kuda dunia tersebut sekali gus mengharumkan nama negara dan negeri Terengganu.

"Insya-Allah kita sama-sama doakan pasukan Malaysia akan dapat memenangi kejohanan ini," ujarnya.

Ini adalah kali kelima Malaysia bertanding dalam pertemuan kategori dua puluh satu tahun ke bawah sejak 2013. Pencapaian terbaik sebelumnya dalam acara berpasukan muncul pada tahun 2013 ketika mereka berada di kedudukan keempat di Tarbes, Perancis dan kelima pada edisi 2019 di Pisa, Itali.

Mereka akan menentang lebih dari 100 pelumba dari 20 buah negara seluruh dunia. 

Dalam pada itu, Yusuf Luqman Zakaria dan Nur Qasrina Amani Zakaria juga di antara lima anggota pasukan kebanggaan negara. Mereka akan menggunakan kuda dari Perancis semasa pertemuan.


Tag: