• 18 Mei 2024 | 10 Zulkaedah 1445

'Alamanda Fun Run' Tarik Lebih 500 Peserta

KUALA TERENGGANU, 24 Julai - Program larian kaum wanita, 'Alamanda Fun Run' melibatkan laluan sejauh lima kilometer berjaya menarik lebih 500 peserta.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Wanita Terengganu, Zuraida Md Moor berkata, beliau gembira dengan sokongan daripada peserta dan semua yang terlibat menjayakan program terbabit.

“Kita ingin membimbing wanita di negeri ini supaya minat bersukan dengan garis panduan yang telah ditetapkan oleh syarak.

“Kerajaan negeri sentiasa menitikberatkan dari segi pemakaian yang sesuai untuk bersukan, muzik-muzik yang tidak berlebihan dan juga senaman-senaman yang tidak melanggar batas kita sebagai seorang Muslim,” jelasnya.

Beliau berkata demikian selepas Majlis Perasmian Penutup Alamanda Fun Run 2022 bertempat di Dataran Syahbandar di sini semalam.

Turut hadir Isteri Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Belia, Sukan dan NGO negeri, Dr Fadzilah Ismail dan Ketua Muslimat negeri Terengganu, To' Puan Zarani Othman

Tambah Zuraida, wanita tidak mempunyai 'platform' bersukan yang banyak sepertimana lelaki, jadi dengan adanya program sukan seperti itu ia dapat melahirkan wanita yang cergas, sihat dari segi mental dan fizikal.

 

 

 

 


Tag: