• 06 Jul 2022 | 6 Zulhijah 1443

Anak Terengganu Raih Pingat Kejohanan Taekwando Antarabangsa

KUALA TERENGGANU, 10 Oktober – Seorang lagi anak Terengganu, Zara Habib Haniya Mohd Haizal berjaya mengharumkan nama negeri dan negara, dalam Kejohanan Antarabangsa ‘Virtual KTA Poomsae dan Para Poomsae’ tahun 2020.

Beliau yang mewakili Sekolah Kebangsaan (SK) Sultan Sulaiman 1, berjaya merangkumi pingat gangsa dalam acara kategori poom tali pinggang hitam bawah 11 tahun perempuan, berlangsung secara maya selama tiga hari pada 2 hingga 4 oktober.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Belia, Sukan dan NGO negeri, Wan Sukairi Wan Abdullah berkata, kejayaan adik Zara bukan sahaja membanggakan Sekolah Kebangsaan Sultran Sulaiman Satu, tetapi juga mengharumkan nama Terengganu dan Malaysia di persada dunia.

“Penghargaan sebesar-besarnya diberikan kepada Zara. Insya-Allah ia menjadi suatu lonjatan, dan memberi semangat kepadanya supaya terus berjaya pada masa hadapan.

“Tahniah juga buat Jurulatih Kelab Taekwondo Teguh Terengganu, Solihin Abdullah atas kejayaan dan usaha didikan atlet sepanjang kejohanan ini,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau juga berkata, pelajar SK Sultan Sulaiman 1 itu antara lapan atlet yang mewakili negara ke peringkat taraf dunia itu.

Kejohanan atas talian ini dianjurkan oleh Harrogate KTA United Kingdom yang disertai oleh kira-kira 67 buah negara dari segenap benua, melibatkan 566 orang atlet.