• 18 Apr 2024 | 9 Syawal 1445

Faris Haikal, Imran Eirfan Rebut Kejuaraan Di Holland Hari Ini

KUALA NERUS, 9 September - Dua atlet Terengganu, Faris Haikal Hassan Sa’ari, 21, dan Annur Muhammad ​​Imran Eirfan Anuwar, 19, antara lima anggota pasukan kebanggaan negara yang berentap hari ini di Ermelo, Holland bagi merebut kejuaraan FEI World Endurance Championship for Young and Junior Riders.

Buat Imran Eirfan, ini adalah kali pertama beliau menyertai kejohanan bertaraf dunia dan menyifatkannya sebagai pencapaian terbaiknya dalam sukan lumba kuda.

"Sebelum kami menyertai kejohanan ini kami tinggal di Perancis selama 42 hari dengan  menyertai sebanyak empat pertandingan di sekitar Europe termasuk France, Poland, Itali dan Jerman.

"Alhamdulillah kelima-lima kami melakukan yang terbaik dan semuanya layak untuk kejohanan final.

"Dalam tempoh selama sebulan lebih, banyak kami belajar di luar negara dan ramai atlet-atlet bertaraf antarabangsa mengajar kami," katanya ketika ditemui pemberita di Lapangan Terbang Sultan Mahmud (LTSM), Kuala Nerus, baru-baru ini.

Menurutnya, faktor pendorongnya adalah negeri Terengganu sendiri yang mengutamakan sukan selain kata-kata semangat daripada ibu bapa, keluarga dan teman-teman.

"Teregganu sebagai negeri yang mengutamakan sukan membuka banyak peluang kepada saya untuk terus berjaya dan ibu bapa saya juga mendorong cita-cita saya serta rakan-rakan banyak menolong menjadikan impian saya lebih besar," jelasnya.

Mengulas lanjut, tambahnya, beliau mengharapkan pasukan mereka dapat membawa pulang kemenangan untuk negara tercinta, Malaysia.

"Harapan saya adalah kami atlet-atlet Malaysia dapat membanggakan nama Malaysia di peringkat antarabangsa.

"Seterusnya menjadi pendorong buat anak-anak muda untuk mencipta kejayaan buat negara. Insya-Allah," ujarnya.

Tiga atlet Terengganu akan mewakili Malaysia di Ermelo, Holland, hari ini termasuk Anfal Insyirah Abu Talib.

Selain itu, Yusuf Luqman Zakaria dan Nur Qasrina Amani Zakaria juga di antara lima anggota pasukan kebanggaan negara.

Terdahulu, Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Belia, Sukan dan NGO negeri, Wan Sukairi Wan Abdullah berkata, kerajaan negeri sangat berbesar hati dapat membekalkan atlet untuk pelbagai kejohanan bertaraf antarabangsa termasuk kejohananan sukan berkuda berkenaan.

"Daripada lima atlet Malaysia yang akan bertanding, tiga daripada mereka ialah atlet dari Terengganu yang mewakili negara untuk kejohanan FEI World Endurance for Young and Junior Riders yang akan berlangsung di Belanda 9 September ini," katanya.

'Flag off' dilakukan Wan Sukairi, di sini baru-baru ini bersama Pengarah Urusetia Belia, Sukan dan NGO Terengganu (UBSNT), Mohd Nasir Abd Razak, Pengarah Urusetia Penerangan Darul Iman (UPDI), Mohd Soud Said dan Pengarah Jabatan Belia dan Sukan Terengganu (JBST), Mohd Izwandy Ismail.

Ini adalah kali kelima Malaysia bertanding dalam pertemuan kategori dua puluh satu tahun ke bawah sejak 2013. Pencapaian terbaik sebelumnya dalam acara berpasukan muncul pada tahun 2013 ketika mereka berada di kedudukan keempat di Tarbes, Perancis dan kelima pada edisi 2019 di Pisa, Itali.

Dalam pertandingan hari ini, mereka menentang lebih dari 100 pelumba dari 20 buah negara seluruh dunia menggunakan kuda dari Perancis semasa pertemuan.


Tag: