• 18 Ogos 2022 | 20 Muharam 1444

Masyarakat Dunia Mahukan Keadilan Sosial Dan Keamanan - PM

KUALA LUMPUR, 23 September - Kesihatan Sejagat, Keamanan dan Keadilan Sosial antara tuntuan masyarakat dunia kepada Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dalam tinjauan UN75 yang telah dibuat oleh pertubuhan antarabangsa tersebut.

Perdana Menteri Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yassin telah berkata demikian dalam pra-rakaman ucapan beliau yang telah disiarkan dalam Persidangan PBB di New York, Amerika Syarikat semalam.

"Dapatan daripada tinjauan UN75, mereka mahukan pelindungan alam sekitar, hak asasi manusia dan pengurangan konflik (antara negara) daripada Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

"Bukanlah komuniti antarabangsa tidak mengendahkan isu-isu ini, (namun) dalam beberapa tahun ke belakang ini, ada diantara negara-negara dunia telah mengabaikan perjanjian ini," ujar beliau.

Ali Parlimen Pagoh itu juga meminta agar pertubuhan antarabangsa tersebut membuat satu 'post mortem' terhadap segala perancangan yang telah dijalankan selama 75 tahun pertubuhan itu berdiri.

"Kita perlu jujur dan sedar bahawa PBB 'gagal' dalam menyelamatkan generasi terkemudian dalam menghadapi malapetaka disebabkan perperangan yang berlaku," katanya. 

Dalam ucapan penutup beliau, Tan Sri Muhyiddin menyampaikan hasrat dan impian rakyat Malaysia kepada semua delegasi PBB.

"Sudah tiba masanya untuk PBB membuat taksiran terhadap kejayaannya; membaiki kelemahannya serta membuang halangan-halangan yang telah mencegah dari pertubuhan ini bergerak kehadapan," tambahnya lagi.

Persidangan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu ini akan berlangsung selama lima hari bermula 22 September hingga 26 September 2020. 

 


Tag: