• 19 Mei 2024 | 11 Zulkaedah 1445

PDRM, SPRM Segerakan Siasatan Insiden Tentera Diugut Mengundi

KUALA TERENGGANU, 10 Ogos - PAS Terengganu menggesa agar pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) bertindak segera setelah menerima laporan telah berlakunya insiden sogokan dan ugutan ke atas para anggota dan polis ketika hari pengundian awal baru-baru ini.

Ahli Parlimen Kuala Nerus, Dato' Dr Alias Razak berkata kejadian yang berlaku di Kemaman berkenaan telah tular di media sosial melalui video dan tangkap layar yang jelas menunjukkan anggota keselematan tersebut telah diumpan dengan duit bahkan dipaksa mengundi parti tertentu.

"Insiden ini sekiranya benar-benar berlaku bukan sahaja menunjukkan ada pihak-pihak tertentu yang terdesak untuk memenangi plihan raya bahkan sedang menjahanamkan agenda pemerkasaan demokrasi yang menjadi teras sistem pemerintahan dan pentadbiran negara ini.

"Semua kita tahu rasuah politik yang terjadi ini antara punca yang menjahanamkan sesebuah negara ini yang perlu dielakkan," katanya.

Beliau berkata demikian ketika sidang medianya, di Pusat Media PAS, di sini, semalam.

Mengulas lanjut katanya, apa yang berlaku itu benar-benar mengundang perasaan sedih kerana anggota keselamatan negara diperlakukan sedemikian.

"Harapnya tidak akan berlaku 'double standart' dengan hanya menumpukan dan mengenakan tindakan kepada sebelah pihak sahaja, itu tidak adil.

"Pihak yang bersalah tanpa mengira sebelah mana samada kerajaan ataupun pembangkang diambil tindakan dengan cepat dan sewajarnya," ujarnya lagi.