• 23 Mei 2024 | 15 Zulkaedah 1445

'Pencetus Provokasi Himpit Yang Gusarkan Rakyat'

KUALA NERUS, 20 Februari - Pencetus provokasi program Himpunan Pemuda Islam Terengganu (Himpit) adalah individu yang bertanggungjawab menimbulkan kegusaran kalangan rakyat, ujar Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Wanita, Keluarga dan Perpaduan Nasional negeri.

Hanafiah Mat berkata segelintir pihak itu memiliki agenda politik dengan cuba mewajahkan perarakan tersebut sebagai 'ganas'.

Katanya, ia merupakan usaha untuk memburuk serta menjatuhkan imej kerajaan Terengganu yang diketuai PAS.

"Itu hanya provokasi politik, saya rasa adalah lebih baik hentikan perkara yang tidak berguna seumpama ini, lebih baik beri tumpuan kepada kesejahteraan rakyat, lebih sepuluh tahun sebelum ini tidak pernah lagi dijadikan isu, ini kali pertama.

"Ia dicetuskan oleh tangan-tangan ghaib yang tidak beruas hati dan memiliki agenda politik untuk menjatuhkan PAS sedangkan penglibatan parti ini sudah melebihi 60 tahun tidak pernah menyusahkan serta menakutkan rakyat, sebaliknya semakin diterima dan disayangi, buktinya 'gelombang hijau' telah menjelajah semua negeri yang ada dalam Malaysia," ujarnya.

Beliau berkata demikian kepada pihak media, selepas menyempurnakan Sambutan 'Terengganu Hijab Day' 2023 Bersama Ustaz Azhar Idrus, di Dewan Perdana, Kompleks Pentadbiran Al-Wathiqu Billah, di sini hari ini.

Menurut Hanafiah, pihak kerajaan negeri membuka pintu seluas-luasnya kepada pihak Polis DiRaja Malaysia (PDRM) untuk melakukan siasatan secara lebih terperinci.

"Setiap kali penganjuran program ini kita dah maklumkan kepada polis, dan dah dapat permit sebagaimana kenyataan yang dikeluarkan oleh Ketua Polis Terengganu, bahawa telah memperolehi maklumat kita mempersilakan siasaran, saya menafikan terselit agenda untuk melakukan sebarang keganasan.

"Kita tidak berhasrat untuk mengambil apa-apa tindakan kerana kecil sangat tidak pada dengan kes, kita tidak ekstrim apa yang dibawa dalam perarakan pada program tersebut hanya replika semata-mata.

"PAS merupakan parti yang telah mewarnai politik tanah air, setiap kali kalah kita teruskan semua, perjuangan kita tidak sebagaimamana parti lain," ujarnya.

Mengulas mengenai penularan program tersebut, beliau berkata ia menjadikan PAS semakin dikenali.

"Tidak memberi kesan dan memusnahkan imej, sebaliknya semakin menaikkan imej, alhamdullilah seluruh agensei media sama ada di TV, akhbar dan sebagainya membuat liputan tentang perkara ini, kalau tidak bila lagi program yang dianjurkan pemuda PAS nak masuk dalam TV.

"Perkara ini juga tidak menjejaskan persediaan untuk menghadapi Pilihan Raya Negeri yang dijangka sekitar Jun atau Julai," jelasnya.