• 05 Feb 2023 | 14 Rejab 1444

Pengadil Perlawanan Terengganu Menentang Sabah Dihukum

KUALA TERENGGANU, 24 Mac - Pengadil Liga Super, Khirulazuan Kidam yang mengadili perlawanan Terengganu FC menentang Sabah FC baru-baru ini digantung tugas selama dua minggu berkuatkuasa serta-merta.

Pengerusi Jawatankuasa Pengadil Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM), Dato' S. Sivasundaram memaklumkan, pengadil terbabit didapati menunjukkan prestasi kurang memuaskan sepanjang perlawanan Liga Super yang dilangsungkan di Stadium Likas, Kota Kinabalu itu.

“Tindakan ini berlandaskan laporan Penilai Pengadil yang bertugas pada perlawanan tersebut.

“Justeru, pengadil terbabit telah dikenakan tindakan penggantungan daripada sebarang tugasan perlawanan selama dua minggu secara serta-merta.

“Khirulazuan juga akan mengikuti program penambahbaikan prestasi sebelum kembali bertugas bermula dari liga divisyen bawah merujuk kepada Pengurus Pembangunan Pengadil FAM,” katanya dalam satu kenyataan.

Tambahnya, Khairulazuan akan dilantik semula sebagai pengadil perlawanan Liga Super selepas prestasinya dinilai berada pada tahap yang memuaskan.

Terdaahulu, mutu pengadilannya dikritik ramai selepas dia membatalkan jaringan pertama Jordan Mintah atas alasan penyerang import itu terlebih dahulu mengasari penjaga gol lawan.

Dalam perlawanan itu, Terengganu FC tewas 1-2 selepas ketinggalan 0-2 pada babak pertama sebelum Mintah meledak jaringan pertama TFC.

Selepas perlawanan itu juga, TFC difahamkan telah menghantar bantahan rasmi kepada FAM.

Berdasarkan rekod pada 2016, Khirulazuan pernah digantung tiga bulan oleh FAM kerana gagal membuat keputusan dengan tepat ketika aksi suku akhir pertama saingan Piala Malaysia antara pasukan kelab T-Team (Terengganu) dengan FELDA United yang diakhiri dengan seri 1-1 di Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah Kuala Terengganu.