• 07 Jul 2022 | 7 Zulhijah 1443

Pengisian Rohani, Hadiah Sampingan Untuk Pesakit Kronik

MARANG, 2 Disember - Mewujudkan kelas mengaji, program keagamaan dan perkongsian ilimiah antara pendekatan terbaru yang diusahakan Pusat Khidmat Masyarakat Dewan Undangan Negeri, Rhu Rendang bagi membantu pesakit kronik supaya kuat semangat melawan penyakit. 

Di samping membawa agensi berkaitan seperti Jabatan Kebajikan Masyarakat untuk bantuan secara luaran.

Pegawai Khas Pusat Khidmat Masyarakat Dun Rhu Rendang, Nasaruddin Samsudeng berkata, pendekatan ini adalah sesuai dengan keadaan mereka yang diberi ujian dan memerlukan semangat yang kuat serta emosi yang terurus.

"Kerana kekangan yang dihadapi mereka untuk tempat-tempat seperti surau atau masjid sangat terbatas, jadi kita akan bantu mereka dengan membuat program ke rumah secara berkala,"katanya.

Beliau berkata ketika selesai mengunjungi tiga orang penduduk sakit kronik bersama agensi JKM di Kampung Sungai Kerak, Seberang Marang dan Bukit Gasing.

Menurutnya lagi adalah, beliau pernah dihubungi oleh pesakit kronik memohon untuk diadakan kelas mengajar mengaji dan kelas agama buat mereka yang tidak mampu melakukan aktiviti serta pergerakan seperti orang lain.

"Kita juga menghadiahkan sebuah buku yang ditulis oleh Fathi Yakan yang bertajuk "Apa Ertinya Saya Mengganut Islam" kepada mereka yang dikunjungi di mana buku ini menceritakan kisah tentang kehidupan kita sebagai seorang muslim.

"Dalam tempoh kita diuji dengan kesihatan dan kesakitan, kita memerlukan satu bimbingan semangat yang kuat, demi meneruskan kelangsunan hidup. Oleh itu, dengan hadiah dan inisiatif program yang akan dilakukan ini, dapat membantu sedikit sebanyak kehidupan mereka di samping bantuan sumbangan atau kewangan daripada agensi.

"Program ini juga akan diadakan dengan penglibatan daripada pegawai Akademi Didik Ulama Amilin Terengganu, yang terlibat secara langsung atau tidak langsung," tambahnya lagi.

 


Tag: