• 23 Mei 2024 | 15 Zulkaedah 1445

Pengusaha Resort Wajibkan Pelancong Buat Saringan COVID-19

KUALA NERUS, 20 September – Pengusaha resort yang berpangkalan di Pulau Lang Tengah mengambil langkah proaktif dengan mewajibkan ujian saringan COVID-19 terhadap pengunjung sebelum memasuki pulau peranginan itu.

Pengurus Summer Bay Resort, Wong Kim Woor, 40, berkata, ia bagi memastikan semua pelanggan yang memasuki resortnya mematuhi Prosedur Operasi Standard (SOP) ketat bagi mengekang kesan buruk jika berlaku penularan virus.

Wong Kim Woor

“Majlis Keselamatan Negara (MKN) mewajibkan dua dos, tapi kita mengambil langkah jauh dengan membeli ujian Kit Ujian Pantas Antigen (RTK-Ag) buat pelanggan untuk mereka buat di dalam kereta masing-masing.

“Jika negatif, maka mereka boleh memasuki jeti Merang dan mendaftar, memastikan tiada masalah jangkitan 100 peratus,” katanya ketika ditemu bual pemberita di Pulau Redang, baru-baru ini.

Menurutnya lagi, sambutan pelancong dalam negeri mampu merancakkan lagi bisnesnya dalan fasa ketiga Pelan Pemulihan Negara (PPN) bermula 17 September.

“Namun begitu, kebanyakkan pelanggan luar negeri seperti Kuala Lumpur, Melaka dan sebagainya diperlukan kerana warga Terengganu hanya menempah selama satu hari. Saya harap kerajaan akan memberi kelonggaran buat kemasukan pengunjung luar bagi menghidupkan lagi sektor ini,” ujarnya lagi.

Sementara itu, pengusaha bot penambang, Mohammad Amri Mad Adik, 28, juga bersetuju dengan kepentingan SOP bukan sahaja daripada kerajaan tetapi juga daripada penggiat sektor dan pelancong.

Mohammad Amri Mad Adik

“Semasa berada di pulau, potensi untuk penyebaran virus menjejaskan satu kawasan terpencil ini amat tinggi, oleh itu kita harapkan agar kelonggaran fasa ini menghidupkan kembali pulau peranginan setelah berbulan tiada pengunjung,” katanya yang juga ahli Persatuan Pengusaha dan Pemandu Bot Pelancong Redang.

Dalam pada itu, Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan dan Teknologi Digital negeri, Ariffin Deraman menjelaskan, kerajaan negeri memberi ruang dan peluang perbincangan bersama pengusaha dalam menghasilkan peraturan baharu bagi memastikan kawalan penularan di lokasi pelancongan terjaga.