• 28 Jan 2022 | 24 Jamadil Akhir 1443

Perebutan Kuasa, Tuan Guru Presiden 'Steady' Sampaikan Kuliah Dhuha

MARANG, 18 Oktober - "Di saat kekalutan dengan landskap politik tanah negara berdepan situasi sukar, Tuan Guru tetap setia berkuliah dhuha menabur ilmu buat ummah," demikian antara komentar warga maya apabila memerhatikan tuan guru tidak pernah ketinggalan saban Jumaat untuk menyampaikan kuliah Dhuha secara dalam talian walau dalam apa jua keadaan sekalipun. 

Ahli Parlimen Marang, Dato' Seri Abdul Hadi Awang atau lebih mesra disapa Tuan Guru tetap meneruskan kuliah dhuha walaupun menjadi tumpuan masyarakat berikutan pergolakan politik tanah air minggu lalu.

Dalam kuliah tersebut, Abdul Hadi berbicara tentang pelindung orang-orang yang beriman daripada segala kejahatan dan keburukan dunia.

"Semua agama, teori-teori ideologi yang bercanggah dengan Islam adalah kegelapan. Cahaya Allah SWT hanyalah pada agama Islam semata-mata.

"Barangsiapa yang layak mendapat hidayah, Allah SWT akan menyelamatkannya daripada segala jenis kejahatan sehinggalah dia meninggal dunia dengan husnul khatimah. Kita diajar bergantung kepada Allah SWT dan diajar untuk meminta pertolongan daripadaNya pada setiap rakaat solat.

"Pelindung orang kafir terdiri daripada kalangan jin yang tidak dapat dilihat, manusia yang mengaku sebagai tuhan seperti Firaun termasuklah ahli-ahli nujum yang berlagak umpama Allah SWT yang tahu perkara yang akan datang. Maka atas sebab itulah kita disarankan supaya menghadiri majlis-majlis ilmu yang memberikan manfaat dan nasihat yang baik. Mintalah kepada Allah SWT supaya kita dilindungi daripada api neraka, kesesatan, serta syaitan yang kita nampak dan tidak nampak," katanya lagi.


Tag: