• 18 Mei 2024 | 10 Zulkaedah 1445

PRU15: Politik Matang Demi Rakyat- Amzad

KUALA TERENGGANU, 5 November- Penyandang Timbalan Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Datuk Ahmad Amzad Hashim yang mewakili Perikatan Nasional (PN-PAS) bagi Parlimen Kuala Terengganu menyatakan akan terus mengamalkan budaya politik matang pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15).

Katanya, beliau juga akan berkempen secara sihat tanpa memburukkan keperibadian pihak lawan.

"Kita sejak dulu mempromosikan budaya politik matang dan sejahtera. Ini pada saya perlawanan matang sifatnya dan InsyaAllah kita akan saksikan pertandingan yang sihat.

"Apa yang penting, rakyat dapat yang terbaik demi agama, bangsa dan negara, " ujarnya kepada pemberita ketika ditemui di Pusat Penamaan Calon Parlimen Kuala Terengganu bertempat di Stadium Negeri Terengganu, hari ini.

Berkongsi kisahnya dengan calon Barisan Nasional (BN) bagi Parlimen Kuala Terengganu, Datuk Mohd Zubir Embong yang juga bekas Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri Terengganu,  Ahmad Amzad memberitahu, mereka berdua mempunyai hubungan yang baik sejak dahulu lagi, malah mempunyai beberapa wawasan yang sama untuk pembangunan Kuala Terengganu.

"Kebetulan pula, kami berdua adalah bekas pelajar sekolah yang sama (Sekolah Menengah Sains Sultan Mahmud di Kuala Nerus).

"Mohd Zubir adalah senior saya, jadi kami tak berkesempatan berada dalam sesi persekolahan yang sama, bagaimanapun hubungan kami terjalin erat dalam alumni sekolah melalui pelbagai program yang diadakan.

"Kami juga pernah tinggal sebilik sepanjang mengerjakan umrah pada tahun 1997 jadi, kami berdua akan mengamalkan pertandingan yang sihat supaya pengundi Kuala Terengganu dapat wakil yang terbaik," katanya.

Parlimen Kuala Terengganu yang mempunyai seramai 123,305 pengundi berdaftar bakal menyaksikan pertandingan empat penjuru dalam PRU-15 kali ini.

Selain Ahmad Amzad dan Mohd Zubir, dua lagi calon ialah bekas Timbalan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Raja Kamarul Bahrin Shah Raja Ahmad yang juga Pengerusi Pakatan Harapan (PH) Terengganu serta Mohamad Abu Bakar Muda dari Parti Pejuang Tanah Air (PEJUANG).