• 20 Ogos 2022 | 22 Muharam 1444

Pulau Redang Terengganu Simpan Seribu Khazanah Alam

Foto : Cg Jefri Asmadi

SETIU, 22 Ogos - Perairan Pulau Redang merupakan kepulauan yang dipenuhi dengan pelbagai jenis flora dan fauna dari Laut China Selatan di mana ianya menjadi idaman bagi setiap penyelam dari dalam mahupun luar negara.

Seorang pengunjung, Razali Awang, 50, yang ditemui di Pantai Teluk Dalam di pulau itu baru-baru ini berkata, dia amat teruja dan merasa berbaloi dengan pakej percutian mereka kali ini.

Razali Awang

"Saya amat teruja dengan kehidupan laut yang ada di sekitar pulau ini seperti terumbu karang dan ikan yang bermacam warna dan bentuk terutama sekali batu karangnya yang pelbagai.

"Ini kali pertama saya menjejakkan kaki di pantai yang pasirnya begitu halus dan putih dan amat berlainan sekali dengan pantai kami di Kemaman," ujarnya lagi.

Razali yang juga pengerusi di sebuah Pusat Asuhan Tunas Islam (PASTI) di Kemaman menjadikan Pulau Redang sebagai destinasi program rehlah bersama guru-guru dan kakitangannya.

Aktivi snorkeling

Dia menyarankan agar kemudahan asas seperti jalan ke Pantai Teluk Dalam dinaiktaraf oleh pihak berkenaan bagi keselesaan pengunjung memandangkan pulau tersebut mempunyai produk pelancongan yang bertaraf dunia terutama sekali batu karangnya.

Salah satu batu karang yang terkenal di pulau tersebut adalah Batu Karang Hijau ataupun lebih dikenali sebagai 'The Green Coral'.