• 27 Jan 2022 | 23 Jamadil Akhir 1443

Sukarelawan Wanita Bantu Permudah Solat Jumaat

Oleh : Adli Mohamad

DUNGUN, 23 Jun- Sukarelawan Khas Wanita telah dibentuk bagi memudahkan pelaksanaan Solat Jumaat di Masjid Al-Muktafi Billah Shah, disini.

Ketuanya, Zakiah Alias berkata ianya bagi membantu kefarduan Solat Jumaat secara berjemaah itu mengikut Prosedur Operasi Standard (SOP) telah ditetapkan.

"Seramai lapan sukarelawan wanita ditugaskan untuk mengambil bacaan suhu serta menulis maklumat diri jemaah yang hadir.

"Serta memastikan mereka yang hadir membawa sejadah sendiri dan memakai pelitup muka serta mengawasi para jemaah agar mengamalkan penjarakan sosial," ujarnya ketika dihubungi pemberita.

Zakiah yang  juga Penolong Penyelia Institut Modal Terengganu Sejahtera (i-MiTS) DUN Bukit Besi berkata, semua petugas bersemangat memulakan tugas berkenaan tepat pada jam 12 tengahari dan berakhir jam 1.45 petang.

"Alhamdululillah kita telah meringankan pelaksanaan solat berkenaan disamping turut memberikan penerangan yang betul kepada setiap jemaah yang hadir.

"Kita turut teruja sebagaimana 652 jemaah yang hadir pada solat jemaah berkenaan apabila ianya mula dibenarkan pada dua minggu yang lalu," katanya.

Tambah beliau, sukarelawan berkenaan ketika ditubuhkan pada minggu pertama seramai lima orang sebelum ianya bertambah pada minggu kedua seramai lapan orang.

"InsyaAllah minggu hadapan akan bertambah 10 orang, agar pematuhan SOP berkenaan akan dapat dipatuhi sepenuhnya," katanya lagi.