• 24 Jun 2024 | 17 Zulhijah 1445

Terengganu Tambah 100 Peratus Elaun Atlet SUKMA

KUALA NERUS, 15 Julai - Kerajaan negeri melalui Majlis Sukan Negeri Terengganu (MSNT) bersetuju untuk menaikkan elaun atlet prospek emas bagi Sukan Malaysia (SUKMA) yang berumur 22 dan 23 tahun, pada tahun depan.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Belia, Sukan dan Badan Bukan Kerajaan (NGO) negeri, Wan Sukairi Wan Abdullah memaklumkan, keputusan itu sebagai tambahan persediaan menghadapi yang berlangsung di Johor nanti.

"Kita akan beri elaun sebanyak RM1,200 sehingga maksimum RM1,500 berbanding RM650 yang diberikan pada masa ini.

"Imbuhan ini diberikan kepada 34 orang penerima melibatkan peruntukan hampir 300,000 bagi tempoh selama 15 bulan ini," katanya ketika ditemui pemberita selepas menyampaikan Bakul Prihatin MSNT di pejabat badan sukan itu, hari ini.

Jelasnya, imbuhan tersebut diberikan bagi membantu atlet lebih umur berikutan penundaan SUKMA akibat pandemik Covid-19 sejak tahun lalu.

Tambah Wan Sukairi, sepanjang menjalani PKP 3.0 yang ditetapkan, MSNT tidak pernah mengabaikan kebajikan para atlet dan jurulatih.

"Justeru, elaun yang telah ditetapkan diteruskan dan dibayar seperti biasa. Ini komitmen padu kita kepada jurulatih dan atlet yang bersedia untuk membawa nama negeri kita pada temasya sukan nanti.

"Saya berharap, para atlet dan semua yang terlibat menjaga kesihatan serta mematuhi prosedur operasi standard (SOP) dan teruskan tekad bagi mengekalkan penguasaan Terengganu dalam SUKMA," katanya.

 

 


Tag: