• 23 Jun 2024 | 16 Zulhijah 1445

Usahawan Makanan ‘Frozen’ Teruja Terima Peti Sejuk Beku

KUALA TERENGGANU, 10 Januari – Seorang usahawan makanan sejuk beku berasa teruja apabila menerima bantuan peti sejuk beku melalui insentif Dana PUTERA oleh Yayasan Pembangunan Usahawan (YPU).

Nur Amalina Nadirah Mohamad, 28, merupakan salah seorang daripada 51 orang penerima dana bantuan tersebut dalam Dewan Undangan Negeri (DUN) Batu Buruk. 

“Saya rasa macam tidak percaya dapat peti ini pada hari ini sebab saya memang memerlukannya.

Nur Amalina (dua dari kanan) sedang menunjukkan antara produk yang dijual

“Sebelum ini saya tidak dapat buat produk dengan banyak sebab tidak cukup ruang untuk menyimpan dan kekurangan tenaga kerja.

“Alhamdulillah, dengan sumbangan ini akan dapat membantu untuk meningkatkan lagi penghasilan produk saya,” kata Nur Amalina ketika ditemui pemberita. 

Peti sejuk beku itu telah diserahkan oleh isteri Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Batu Buruk, Dr. Farhaana Husainy Hasbullah kepada beliau di premis jualannya di Kg. Kubang Ikan, hari ini.

Selain itu, beliau juga memaklumkan sambutan terhadap perniagaan beliau sangat baik.

“Perniagaan ini telah dimulakan sejak tahun 2016 dan alhamdulillah setakat ini sentiasa ada pelanggan yang membuat tempahan untuk mendapatkan produk saya.

“Selain jualan secara atas talian dan di kedai ini, saya juga ada hantar di beberapa pasaraya di sekitar kawasan ini,” tambah beliau lagi.

Antara produk yang dijual ialah popiah satar, karipap, samosa dan lain-lain lagi. 

“Harapan saya agar dapat memperluaskan lagi pasaran produk ini pada masa akan datang,” katanya.

Beliau juga berharap agar produknya dapat menjadi antara makanan yang di cari oleh pelancong yang datang ke Terengganu suatu hari nanti.