• 10 Ogos 2022 | 12 Muharam 1444

19 Tahun Menanti, Akhirnya Kerajaan Beri Tanah


MARANG, 4 September - Penantian hampir dua dekad penduduk Kampung Lapang Jambu Laut untuk memiliki tanah sendiri berakhir selepas menerima Geran Hak Milik Kekal dan Borang 5A Rancangan Tanah Berkelompok baru-baru ini.

Ismail Abu Bakar, 51, berkata, dia sangat bersyukur dan berterima atas segala usaha pihak kerajaan yang mengotakan janji untuk memberi semula tanah yang diambil sebelum ini.

"Lama kami tunggu, selama 19 tahun lamanya, akhirnya sekarang baru dapat kembali hak milik tanah. Terima kasih kerajaan PAS Terengganu atas usaha yang diambil.

"Setelah pemerintahan PAS yang baru kami dapat geran ini. Bertambah bertuah lagi, geran ini disampaikan sendiri Ahli Parlimen Marang, Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang," katanya yang menuntut hak milik untuk tanah-tanah terkilan sejak tahun 2001. 

Menurut Ismail lagi, pemberian geran itu membolehkannya mendirikan sebuah rumah untuk anak-anak dan mampu hidup dengan lebih selesa.

"Anak-anak di rumah sudah mengetahui lebih awal tentang pemberitahuan penerimaan ini dan mereka berasa sangat gembira dengan mendapat geran tanah yang kekal ini," jelasnya lagi.

Turut berkongsi perasaan gembira ialah Pengerusi Majlis Pengurusan Komuniti Kampung (MPKK) Lapang Jambu Laut, Zulkifli Puteh, ujarnya, meskipun penerima menanti agak lama, mereka tidak pernah mengalah dan hari ini membuktikan penantian mereka sangat berbaloi

"Sesungguhnya sudah lama kita mohon untuk mendapatkan geran hak milik sejak kita berjuang daripada tahun 2000 sehingga pada hari ini," tambahnya.

 


Tag: