• 24 Jul 2024 | 17 Muharam 1446

200 Hadiri Kursus Tahsin Al-Quran

BESUT, 4 Oktober - Seramai 200 orang hadir mengikuti Kursus Tahsin Al-Quran bersama johan qari antarabangsa 2003, Dato' Ahmad Faizul Ghazali, yang berlangsung di Masjid Nasiruddin Shah, Kampung Raja.

Pegawai Penyelaras Parlimen Besut, Dr. Riduan Mohamad Nor menyeru hadirin agar berusaha belajar dan mendalami al-Quran.

"Saya menyeru tuan-tuan dan puan-puan, dalamilah al-Quran kerana Nabi SAW bersabda, "sebaik baik kamu adalah barangsiapa yang mengajarkan dan belajar al-Quran".

"Nabi juga menunjukan bagaimana cara mengajar dan belajar al-Quran melalui malaikat Jibril. Dengan erti kata, ada ruang hubungan, 'musyafahah', 'talaqi' di antara kita dengan pendidik dan para alim al-Quran untuk kita mudah faham tentang al-Quran," katanya ketika berucap merasmikan kursus tersebut di sini.

Hadir sama dalam kursus anjuran Pejabat Daerah Besut itu, para imam, bilal dan masyarakat setempat dengan kehadiran yang ditetapkan adalah terhad. 

Dalam perkembangan lain, beliau turut mengingatkan masyarakat agar sentiasa mematuhi Prosedur Operasi Standard (SOP) yang ditetapkan kerajaan kerana pesakit wabak COVID-19 sudah melebihi angka tiga juta di seluruh dunia sekarang.
 


Tag: