• 16 Jun 2024 | 9 Zulhijah 1445

ATM Atur Gerak Pasukan Perubatan Hadapan Ke Lokasi Terjejas Banjir

HULU TERENGGANU, 16 Disember - Batalion Ke-18 Rejimen Askar Melayu Diraja (18 RAMD)(PARA) yang berpangkalan di Kem Sri Pantai Seberang Takir membantu Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) memeriksa mangsa-mangsa banjir dari segi aspek kesihatan.

Pegawai Memerintahnya, Leftenan Kolonel Mohd Zaki Jusoh, berkata ia meliputi kawasan tanggungjawab berdasarkan arahan dan juga panduan tentera darat untuk atur gerak operasi murni pada kali ini.

"Pada pagi ini kita telah datang ke Pusat Pemindahan Sementara (PPS) di PPS Pengkalan Ajal membawa Forward Medical Team (FMT) yang terdiri daripada 1 Pegawai Perubatan dan 5 anggota Lain- Lain Pangkat.

"Tujuannya adalah bagi melihat dan memeriksa mangsa yang berada di PPS yang mungkin demam disebabkan banjir dan juga penyakit bawaan air yang lain termasuk sakit kronik sekiranya ada...kita boleh bantu sedikit sebagai asas," katanya kepada pemberita ketika ditemui di PPS Pengkalan Ajal disini hari ini.

Katanya, atur gerak pasukan 18 RAMD (PARA)secara keseluruhannya dibawah arahan Appointed Military Commander (AMC) 8 Briged kepada tiga kawasan tanggungjawab iaitu Hulu Terengganu, Marang dan Dungun.