• 22 Mei 2024 | 14 Zulkaedah 1445

Banjir : Ular Sawa Jadi Tetamu Tidak Diundang

SETIU, 21 November - Dalam keadaan musim hujan dan berhadapan banjir  seekor ular sawa menjadi tetamu tidka diundang dianggar mencapai berat 100 kilogram (kg) yang telah menelan tiga ekor kambing dimiliki seorang penternak di daerah ini.

Haiwan reptilia itu telah berjaya ditangkap anggota Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) Setiu di Kampung Kubang Puyu, Chalok di sini, hari ini.

Pegawai Pertahanan Awam Daerah Setiu, Kapten (PA) Mohd. Nizu Husien berkata, pihaknya menerima laporan berhubung kehadiran ular sawa sepanjang kira-kira 6 meter (m) di kandang kambing jam 9.15 pagi.

Susulan kejadian itu beliau menghantar seramai empat anggota ke lokasi dan berjaya menangkap haiwan tersebut.

"Ular sawa ini dibawa balik ke pejabat APM Setiu dan akan diserahkan kepada pihak Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (PERHILITAN) untuk tindakan selanjutnya," ujarnya ketika dtemui Urus Setia Penerangan Darul Iman (UPDI).

Dalam pada itu, Mohd. Nizu turut menasihatkan orang ramai supaya berhati-hati dengan kehadiran tetamu tidak diundang berkenaan dan meminta agar orang ramai tidak bertindak sendiri menangkap haiwan berkenaan bagi mengelakkan sebarang perkara tidak diingini berlaku.

Sementara itu penternak, Shukri Ab. Rashid, 49,berkata kehadiran ular sawa itu disedari ketika pergi ke kandang haiwan ternakannya, kira-kira jam 8 pagi tadi.