• 05 Jul 2022 | 5 Zulhijah 1443

Bersih Rumah, 400 Ekor Ayam Untuk Mangsa Banjir

KEMAMAN, 23 Disember - Tidak sekadar membersihkan rumah, 400 ekor ayam turut disumbangkan kepada penduduk di daerah ini.

Inisiatif itu adalah bagi membantu meringankan beban mangsa banjir di kampung Seberang Tayor Hilir dan penduduk kampung sekitar.

Ahli Dewan Undangan Negeri Air Putih, Ab. Razak Ibrahim berkata, beliau teruja menerima kehadiran rombongan daripada PAS kawasan Marang dalam operasi banjir tersebut.

“Terima kasih diucapkan kepada Ketua Rombongan, Sulaiman Sulong yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri Pengkalan Berangan dan Pengerusi Jawatan Kuasa Pelancongan, Kebudayaan dan Teknologi Digital yang turut menyumbang 400 ekor ayam, " katanya.

Katanya melalui satu kenyataan yang dimuat naik di laman rasmi ‘Facebook’ miliknya.

Sementara itu, Ketua Operasi Pembersihan, Muhammad Irsyad Syafiq Burhanuddin ketika dihubungi berkata, dengan sumbangan tenaga yang diberikan diharap dapat meringankan beban mereka yang memerlukan.

“Operasi pembersihan telah melibatkan beberapa buah rumah, surau, masjid dan juga balairaya,” tambahnya lagi.

Rombongan dari Marang telah disertai oleh 170 orang yang terdiri daripada PAS Kawasan Marang, Khidmat Malaysia Marang, Dewan Pemuda PAS Kawasan Marang, Jabatan Amal Marang, Muslimat, Ameerah, PASAK dan ARC Marang.

Turut hadir adalah Angkatan Pertahanan Awam Malaysia yang membantu menangkap seekor ular yang bersarang di dalam rumah seorang mangsa banjir.


Tag: