• 19 Jan 2022 | 15 Jamadil Akhir 1443

Duyung Marina Jual Nasi Bajet Demi Pekerja, Kelangsungan Operasi

KUALA TERENGGANU, 6 Februari - Demi kelangsungan operasi dek pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) telah mendorong Duyung Marina & Resort (DMR) mengambil inisiatif membuka gerai hidangan nasi bajet berharga RM3 di tepi jalan berhampiran Jambatan Sultan Mahmud.

Pengurus Besarnya, Wan Mohd. Faizul Wan Abas berkata, ia dirancang secara proaktif supaya  tidak mengharapkan sumber pendapatan teras sedia ada sahaja dan dalam masa yang sama menaikkan semula semangat 156 kakitangan hotel tersebut.

Katanya, cetusan idea ini adalah hasil perbincangan dengan chef dan strategi membuka gerai nasi bajet menjadi bukti pihak majikan tidak hanya berpeluk tubuh dalam berdepan dengan situasi ekonomi penuh mencabar akibat pandemik Covid-19.

 "Setiap hari gerai kami akan  beroperasi dari pukul 11 pagi hingga 3 petang di Jambatan Sultan Mahmud di sini dengan menawarkan pelbagai menu menarik seperti ayam goreng berempah, gulai ayam, gulai lemak ikan masin nenas, sambal ikan tenggiri limau, sambal telur dan sayur goreng. 

“Pada hari pertama beroperasi kelmarin (Khamis) kita hanya menyediakan hidangan untuk 80 orang sahaja tetapi sambutan yang di luar jangkaan mendorong kita menggandakan kuantiti makanan kepada 300 orang pada hari ketiga hari ini,” katanya ketika ditemui pemberita semasa mempromosikan jualan nasi bajet tersebut.

Jelasnya lagi, tindakan DMR menjual nasi bajet tidak bermaksud mahu mengganggu punca pendapatan peniaga-peniaga lain.

"Ini merupakan salah satu  usaha DMR untuk melakukan kebajikan kepada golongan B40 menerusi jualan makanan pada harga murah sekaligus pada masa yang sama membuka ruang sumber pendapatan baru bagi DMR.

"Keuntungan daripada jualan nasi bajet ini tidak sampai 10 peratus kepada perniagaan teras DMR tetapi sekurang-kurangnya kita dapat membawa keceriaan dan semangat kepada pekerja,” katanya.

Tambah Wan Mohd Faizol, DMR juga membuat promosi untuk bilik, iaitu pakej pada harga serendah RM280 untuk tiga hari dua malam. 

"Beli satu pakej percuma satu pakej. Promosi ini akan tamat pada 18 Februari tidak lama lagi," katanya.