• 06 Jun 2023 | 17 Zulkaedah 1444

ECRL: Batu Tujuh Dungun Bakal Miliki Dua Stesen Kereta Api

DUNGUN, 1 September - Dua stesen kereta api Projek Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) yang bakal dibina di Batu Tujuh merupakan cadangan kerajaan negeri melalui portfolio Infrastruktur, Kemudahan Awam, Utiliti dan Teknologi Hijau.

Pengerusinya, Dr Mamad Puteh berkata dua stesen tersebut adalah kereta api penumpang dan kargo yang kedudukannya bersebelahan antara satu sama lain.

"Laluan atau jajaran jalan raya yang masuk ke stesen kereta api, satu perbincangan bersama diadakan dengan wakil Pejabat Tanah dan Daerah Dungun, Majlis Daerah Dungun, Jabatan Kerja Negeri, JKPTG negeri bersama kakitangan atau staf konsultan dari CCCC dan MRL," katanya.

Beliau berkata demikian ketika dihubungi selepas lawatan kerja tapak cadangan ECRL Dungun di Pejabat Pengurusan Projek CCCC, ECRL, Kawasan Perindustrian Batu 7, Sura, Dungun.

Menurut Dr Mamad, pihaknya telah melakarkan pengambilan tanah dan cadangan untuk membina jajaran jalan raya yang dimaksudkan.

"Kita dah ambil persetujuan dan telah lakarkan pengambilan tanah dan cadangan untuk bina jalan R5 iaitu 40 meter lebar. R5 ini bermakna jalan yang kita rasa dah cukup untuk kita memenuhi laluan di masa hadapan.

"Dari jalan besar ke Paka dan Dungun kita ada satu laluan masuk terus ke kereta api dan disana hampir dengan laluan terus ke Che Lijah.

"Ia akan melibatkan sedikit pengambilan tanah dan kita cadangkan pengambilan ini di bawah kerajaan pusat kerana ia merupakan jalan persekutuan," jelasnya.