• 03 Okt 2022 | 7 Rabiul Awal 1444

Hari Malaysia : 350 Peserta Meriahkan 'Fun Ride'

 

Oleh : Suriati Ali

KUALA TERENGGANU, 16 September - Kira-kira 350 peserta termasuk individu dari Kemaman memeriahkan Program 'Fun Ride' Sempena Hari Malaysia di Kampung Banggol Cempedak, Serada, di sini.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Alur Limbat, Ariffin Deraman berkata, selain meraikan sambutan Hari Malaysia program itu antara lain bertujuan mengeratkan hubungan antara komuniti setempat sekaligus mempromosikan Dataran Banggol Cempedak kepada masyarakat luar.

“Program 'Fun Ride' iaitu kayuhan basikal sejauh 28 kilometer (km) di sekitar kawasan Alor Limbat diadaklan secara terbuka dengan penyertaan sekitar 350 peserta dari seluruh negeri Terengganu.

“Selain program kayuhan, hari ini juga diadakan pertandingan memasak nasi goreng, nasi manis, bubur asyura serta kuih muih tradisional Terengganu,” katanya ketika ditemui pemberita selepas menghadiri program di Dataran Banggol Cempedak hari ini.

Beliau berkata, kayuhan itu merupakan program kali kedua diadakan selepas kali pertama pada sambutan Hari Kemerdekaan, tahun lalu.

“Selepas ini kita akan adakan lagi program seumpama ini dengan lebih baik dan lebih meriah bagi menarik penyertaan lebih ramai peserta,” katanya.