• 10 Ogos 2022 | 12 Muharam 1444

Nilai RM100, Tetapi Cukup Bermakna Buat Nelayan

MARANG, 21 Disember - Walaupun nilaian barangan keperluan dapur hanya RM100 dan diagihkan kepada golongan nelayan yang terjejas di daerah ini, ianya cukup bermakna kerana sekurang-kurang dapat meringgankan beban perbelanjaan untuk  bulan berkenaan

Barangan itu diagihkan Ahli Parlimen Marang, Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang.dalam Majlis Penyampaian Sumbangan Musim Tengkujuh di Dewan Tok Guru, Rusila, kelmarin.

Dalam majlis iru seramai 250 nelayan di daerah Marang menerima bantuan berbentuk hamper bernilai RM100 setiap seorang.

Pegawai Khas Ahli Parlimen Marang, Haron Yusof berkata bantuan seumpama itu sangat diperlukan golongan nelayan kerana difahamkan golongan itu tidak dapat keluar mencari rezeki hampir sebulan, hanya mengharap duit simpanan untuk mebeli barangan dapur.

"Walaubagaimanapun, pihak Parlimen Marang, khususnya ‘Tok Guru’ akan sentiasa memantau keadaan nelayan. Sekiranya mereka tidak dapat pergi ke laut kita akan terus membantu mereka-mereka yang daif. Kita agih bantuan ini kepada mereka-mereka yang layak.

"Pun begitu tambahnya lagi, kadang-kadang ada juga nelayan yang tuhan beri rezeki dia lebih. Mereka ini tidak diberi dan hanya diberi kepada nelayan yang betul-betul memerlukan.

"Kalau nak agih kepada semua. Ini tidak adil,  Orang kaya-kaya kita tidak agihlah. Kita agih kepada nelayan yang miskin. Yang memang keadaannya amat memerlukan bantuan,"katanya.,

Menurutnya, oleh itu, dia sebagai pegawai parlimen Marang mencari jalan bersama kakitangan saya bagaimana ingin memberi bantuan ini. Jadi. Hari ini kita berkumpul. Dapat peserta seramai 250 orang,

"Dan nilaian kita agih bantuan kepada setiap peserta ini dapat bertahan selama sebulan. Sekiranya cuaca baik akan datang. Maka mereka boleh pergi ke laut," ujarnya.

Menurutnya lagi, pihaknya juga akan adakan lagi bantuan sebegini dari masa ke masa bergantung kepada keadaan semasa. Setakat ini, bantuan diberikan untuk nelayan di peringkat DUN Rhu Rendang dahulu dan berkemungkinan akan diadakan juga untuk DUN Pengkalan Berangan. 

Untuk makluman, penduduk DUN Bukit Payung dan DUN Alur Limbat tidak terlibat dengan kegiatan-kegiatan menangkap ikan (nelayan). Namun, pihaknya akan meneliti juga pengusaha dalam bidang pertanian yang terkesan dengan musim tengkujuh jika ada.


Tag: