• 17 Jul 2024 | 10 Muharam 1446

Pembangunan Infrastruktur di Marang Terus Dirancakkan - Abdul Hadi

MARANG, 11 November - Pembangunan infrastruktur dan kemudahan asas di Marang akan terus dirancakkan bagi memastikan keselesaan penduduk.

Penyandang kerusi Parlimen Marang, Tan Sri Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang menegaskan, daerah itu yang terletak di kawasan pinggir bandar sudah mempunyai banyak kemudahan asas namun perlu ditambah baik sesuai dengan keadaan semasa.

Katanya, perkara itu akan terus dilaksanakan demi kepentingan masyarakat Marang.

“Marang kedudukan di pinggir bandar, infrastruktur dah ada, kerajaan mesti melaksanakan pembangunan di sini, sesiapa memerintah kena buat, pinggir bandar ini harus didahulukan,” katanya.

Mengulas mengenai peluang pekerjaan di Marang, Abdul Hadi berkata, rata-rata penduduk di Marang bekerja sendiri terutama sebagai petani dan nelayan.

“Jadi tidak timbul banyak isu berkaitan hal itu, kita cuba usaha bantu untuk pelbagaikan peluang,” katanya ketika ditemui media selepas program bersama komuniti Marang pagi tadi.

Untuk rekod, projek mega menaiktaraf jalan dan membina jambatan baharu yang bernilai RM338.5 juta antara pembangunan sedang berjalan di Marang.

Selain itu, projek tebatan banjir dan pemuliharaan Pantai Rusila, Marang turut dijalankan bagi keselesaan penduduk.

Sementara itu, projek Pemuliharaan Muara Sungai Merchang sedang dilaksanakan bermula 15 Disember tahun lalu dengan kos projek bernilai RM30.5 juta.

Jumlah pendaratan ikan di negeri ini dijangka meningkat semula selepas kerja-kerja mendalamkan muara sungai dilakukan untuk memudahkan nelayan mendaratkan hasil laut.

 

 

 


Tag: