• 24 Jul 2024 | 17 Muharam 1446

Pengalaman Tun M Bantu 4 Negeri PN Tingkat Pelaburan

KUALA TERENGGANU, 15 September – Pengalaman yang luas dimiliki Mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad dapat membantu empat negeri naungan Perikatan Nasional (PN) dalam sektor pelaburan.

Menteri Besar, Dato’ Seri Dr Ahmad Samsuri Mokhtar berkata melalui kerjasama ‘State-Government 4’ atau SG4 dapat kukuhkan lagi potensi yang ada di keempat negeri tersebut.

Katanya, empat negeri ini diketuai oleh Terengganu, Kelantan, Kedah dan Perlis.

“Saya rasa tidak ada rakyat Malaysia yang menafikan peranan Tun Mahathir dalam membangunkan Negara Malaysia.

“Tun Mahathir juga mempunyai hubungan yang baik dengan pelabur-pelabur luar negara seperti Jepun, Korea dan sebagainya,” jelasnya.

Beliau berkata demikian ketika Sidang selepas majlis Perasmian Simposium Pelaksanaan Syariah dalam Itqan Al-Muluk Biya’dil Assuluk bertempat di Pusat Konvensyen Taman Tamadun Islam, Pulau Wan Man, Kuala Terengganu di sini semalam.

Tambah Ahmad Samsuri, Mantan Pedana Menteri itu sentiasa memberi pesanan terhadap urus tadbir yang cekap.

Tambahnya, usaha itu diperlukan oleh kerajaan negeri supaya segala kelulusan projek dapat dilaksanakan secara efisien.

“Sekiranya tidak efisien boleh menyebabkan para pelabur hilang kepercayaan dan lari dari negeri tertentu.

“Pada peringkat ini, kita meminta nasihat secara tidak rasmi dahulu daripada Mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad dahulu," ujarnya.

Seterusnya, kita akan lihat keperluan yang perlu dilaksanakan oleh kerajaan negeri setelah beberapa penelitian dan kajian telah dijalankan.


Tag: