• 23 Mei 2022 | 21 Syawal 1443

Pengusaha Teksi, Pemandu Pelancong Terima Bantuan RM44,100

KUALA TERENGGANU, 23 Februari – Lebih 100 pemandu teksi dan pemandu pelancong telah menerima insentif Bantuan Ekonomi Rakyat Terengganu (Berkat) 2021 bernilai RM44,100 secara berperingkat pada petang semalam.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan dan Teknologi Digital negeri, Ariffin Deraman memaklumkan, bantuan tersebut disalurkan kepada wakil setiap persatuan seperti Persatuan Pemandu Pelancong Bandar, Persatuan Pemandu Pelancong Alam Semulajadi dan Persatuan Pemandu Teksi.

“Seramai 44 pemandu teksi Lapangan Terbang Sultan Mahmud (LTSM) di samping 103 pemandu pelancong bandar dan alam semulajadi menerima bantuan sebanyak RM300 setiap seorang.

“Terdahulu, pihak kami telah memaklumkan jumlah bantuan dalam RM200 seorang tetapi telah dinaikkan kepada RM300 seorang buat pemandu yang terkesan teruk akibat kemelesetan sektor tersebut akibat kekangan pandemik.

“Bantuan ini diberi secara berperingkat atas sebab pematuhan Prosedur Operasi Standard (SOP) dan selebihnya akan disalurkan melalui akaun penerima masing-masing,” katanya kepada pemberita ketika sidang media.

Beliau berkata demikian semasa sidang media program agihan Berkat kepada pemandu teksi dan pemandu pelancong di Kampung Budaya, Muzium Negeri Terengganu di sini.

Turut hadir, Pengarah Pelancongan Negeri Terengganu, Mohd Huzaril Nizam Ibrahim.

Sementara itu, seorang penerima, Rustam Mokhtar, 48, menceritakan, pengalaman pahit ketandusan rezeki ketika musim Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pada awal tahun ini amat memeritkan.

“Boleh dikatakan 80 peratus terkesan, satu minggu itu hanya meraih dalam RM30 sahaja berbanding kebiasaanya dalam RM100 sehari sebelum dilanda musim COVID-19.

“Namun begitu, alhamdullilah pemandu-pemandu persatuan kami bersyukur dengan bantuan diberi kerajaan negeri, ini sedikit sebanyak akan ringankan beban dan kami akan terus redha menghadapi ujian ini,” katanya ketika ditemubual pemberita.

Rustam yang juga antara 44 pemandu teksi LTSM menyokong usaha kerajaan Terengganu yang akan memohon kelonggaran rentas daerah kepada Majlis Keselamatan Negara (MKN) Negeri untuk melancarkan ekonomi penggiat pelancongan.