• 24 Jul 2024 | 17 Muharam 1446

Petronas Sumbang 1,500 Kit Keperluan Asas Banjir

KUALA TERENGGANU, 19 Disember - Prihatin dengan situasi banjir yang telah melanda  di Terengganu baru-baru, PETRONAS mengambil langkah proaktif membantu mangsa bencana tersebut dengan menyumbangkan 1,500 kit keperluan asas menerusi program Memacu Kehidupan Bantuan Bencana 2023.

Pengurus Besar Petronas Pantai Timur, Mohammad Ahmad Shazly Ramli berkata, setiap kit bernilai RM300 akan diberikan kepada setiap ketua keluarga di pusat pemindahan sementara (PPS) .

Katanya, program Memacu Kehidupan Bantuan Bencana 2023 adalah salah satu usaha berterusan yang dijalankan oleh Yayasan Petronas dengan kerjasama Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) dalam usaha membantu mangsa banjir yang terjejas.

“Setiap keluarga menerima sumbangan Pakej Prihatin merangkumi keperluan asas seperti selimut, tuala mandi, biskut, makanan sedia dimakan, peralatan mandian, ubat gigi, berus gigi dan air mineral.

"Saya berharap sumbangan ini diharapkan mampu memberi manfaat kepada seisi keluarga sementara mereka berada di PPS," katanya ketika ditemui di sini, hari ini.

Beliau berkata, sebagai sokongan kepada usaha menyelamat mangsa banjir, Petronas turut menyampaikan sumbangan bekalan bahan api untuk kegunaan pihak berkuasa berkaitan.

"Sumbangan bernilai RM10,000 dalam bentuk kad hadiah Petronas itu disampaikan kepada Jabatan Pengurusan Bencana Negeri Terengganu.

"Sejak 2019, Yayasan PETRONAS sudah menyalurkan sumbangan bernilai lebih RM5 juta kepada isi rumah yang terjejas oleh banjir. Sumbangan ini dijalankan setiap tahun dan disampaikan berdasarkan keperluan semasa," katanya.