• 19 Ogos 2022 | 21 Muharam 1444

PKP 2.0: PKM Rhu Rendang Bantu Keluarga Terdesak

MARANG, 25 Januari - Tiada pampers untuk diberi pakai, tiada susu untuk diberi minum kepada anak yang berusia lapan bulan antara aduan yang diterima sejak bermula Perintah Kawalan Pergerakan 2.0 yang bermula 22 Januari lalu.

Pegawai Khas Pusat Khidmat Masyarakat (PKM) Rhu Rendang, Nasaruddin Samsudeng berkata, aduan berkenaan sebuah keluarga ini telah diterima melalui Jawatankuasa Pembangunan dan Keselamatan Kampung (JPKK) Desa Permai yang menyebabkan pihaknya turun meninjau seberapa segera.

Keluarga Nor Hamizah Zukulaini, 33, mengalami kesempitan hidup setelah suami, Mohd Amyus Abu Bakar, 37, yang berkerja sebagai buruh kontrak di Kuala Lumpur diberhentikan kerja buat sementara waktu.

Katanya, pihaknya telah memaklumkan hal berkenaan kepada pihak Jabatan Kebajikan Masyarakat Daerah Marang dan menyalurkan bantuan susu, pampers serta beberapa keperluan asas yang lain kepada keluarga ini.

"Akibat daripada terputus mata pencarian, pasangan dan lima anak ini mengalami sedikit masalah kewangan sehingga tidak mampu memberikan susu untuk anak," katanya.

Beliau berkata ketika menghantar sumbangan kepada satu keluarga yang terkesan di Taman Perumahan Darat Pak Chan bersama JKM.

Menurutnya, sesiapa yang mengalami permasalahan seperti ini, sila berhubung dengan JPKK masing-masing dan PKM berdekatan supaya saluran bantuan dapat diberikan sebaiknya.

"Seperti yang dimaklumkan oleh Menteri Besar Terengganu, Dato' Seri Dr. Ahmad Samsuri Mokhtar, mereka yang betul-betul terkesan kerana COVID-19 ini, akan kita bantu sebaik mungkin melalui agensi-agensi dan PKM di kawasan mereka.

"Kita juga ingin menasihati masyarakat supaya tidak melakukan perkara yang tidak wajar apabila terdesak seperti mencari saluran yang tidak elok seperti pinjama tidak berlesen atau ceti haram," tambahnya.


Tag: