• 21 Jan 2022 | 17 Jamadil Akhir 1443

Polis Nafi Video Lelaki Mabuk Sehingga Sebabkan Kemalangan

KUALA TERENGGANU, 15 September – Polis menafikan video berdurasi 57 saat yang menunjukkan sebuah pacuan empat roda Toyota Hilux putih terbabas masuk ke dalam longkang dalam kejadian berhampiran sebuah pasar raya di Bukit Kecil  adalah disebabkan pemandu mabuk.

Ketua Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik negeri, Superintendan Abd Razak Hasan berkata, hasil siasatan pihaknya mendapati pemandu kenderaan itu tidak memandu dalam keadaan mabuk kerana keputusan ujian alkohol mendapati individu terbabit bebas daripada pengaruh minuman keras

"Dalam kejadian kira-kira jam 1.40 pagi tadi, siasatan mendapati lelaki tempatan berusia 26 tahun itu tidak mabuk malah boleh memberi kerjasama sepanjang siasatan.

"Siasatan awal mendapati dia merupakan pemegang kad orang kelainan upaya (OKU) kategori penglihatan kerana sebelah matanya tidak nampak dan kakinya pula tidak 'sempurna'.

"Jika dilihat melalui video yang ditularkan memang nampak seperti dalam keadaan mabuk, tetapi sebenarnya dia pening kesan terhantuk selepas kenderaan dipandu hilang kawalan sebelum terbabas," katanya ketika dihubungi hari ini.

Justeru itu, orang ramai dinasihatkan tidak berkongsi atau menyebarkan maklumat yang tidak sahih itu.