• 23 Mei 2024 | 15 Zulkaedah 1445

PRN Platform Anak Muda Pilih Pemimpin Berkualiti

KUALA NERUS, 26 Jun - Seluruh anak muda perlu memiliki kesedaran melibatkan diri menjalankan tanggungjawab sebagai pengundi dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) nanti kerana ia menjadi platform memilih pemimpin yang berkualti.

Timbalan Ketua Unit Penyelidik Pejabat Menteri Besar Terengganu, Mohd Harun Esa berkata,kerana golongan muda hari ini merupakan pengundi baharu terdiri daripada komposisi berusia 18 hingga 21 tahun.

Justeru katanya, holongan itu perlu sedar mengenai pendidikan politik dengan mengambil cakna serta mempunyai kesedaran akan tanggungjawab memilih pemimpin yang akan mentadbir negeri.

"Kalau tidak mahu terlibat sedangkan boleh mengundi pada usia 18 tetapi tidak mahu terbabit, tidak memiliki kesedaran bahawa pendidikan politik itu penting dalam memilih seorang pemimpin.

"Maka waktu itu kita akan serahkan kepada sesiapa sahaja malah kepada bangsa lain yang masuk dalam negara sehingga tidak sedar usaha untuk mejajah negara," ujarnya.

Beliau berkata demikian ketika berucap di Himpunan Milenial, yang diadakan di Dewan Perdana Kompleks pentadbiran Bandar Al-Wathiqu Billah Shah, di sini, semalam.

Mengulas lanjut katanya, anak muda Terengganu yang terbukti merupakan golongan cerdik pandai sudah tentu tidak mengambil mudah peranan sebagai warga negara Malaysia yang berada dalam sebuah negara yang mengamalkan demokrasi berpelembagaan.

"Pastikan ada semangat yang kuat kerana kita hendak jaga (negeri), hendak pilih pemimpin yang terbaik bagi mengurusa dengan tulus dan ikhlas serta metadbir negeri supaya rakyatnya dekat dengan Allah SWT,"ujarnya.

Tambahnya, hasil daripada kepercayaan yang diberikan oleh rakyat pada Pilihan Raya Umum (PRU) Ke-14 negeri ini telah ditadbir dengan baik.

"(Sebagai contoh) bagaimana stadium negeri kita kini menjadi kebanggan kepada anak muda Terengganu ini hasil daripada pentadbiran yang baik dan keikhlasan yang ada di pihak kerajaan sehingga dan pujian dan pengiktirafan daripada badan-badan berautoriti.

 

"Telah dinyatakan bahawa pengrusan kewangan negeri Terengganu adalah pengurusan yang terbaik dalam negara,"ujarnya.


Tag: