• 24 Jun 2024 | 17 Zulhijah 1445

PSMZA Hasilkan Produk Inovasi Pembinaan

DUNGUN, 3 Mac- Sekumpulan penyelidik Politeknik Sultan Mizan Zainal Abidin (PSMZA) menghasilkan produk inovasi pembinaan dengan mencipta produk yang sejajar keperluan teknologi pembinaan terkini.

Dalam satu kenyataan dikeluarkan Unit Komunikasi Korporat PSMZA memaklumkan, projek Public Private Research Network (PPRN) itu diketuai oleh Ts Yuzha Usof dengan kerjasama KLV Engineering.

Menurut Ts Yusha, mereka telah mendapat geran PPRN 2022 daripada Kementerian Pendidikan Tinggi bagi menghasilkan produk Flexi Steel Mould for Pre-stressed Half Slab.

"Produk Flexi Steel Mould for Pre-stressed Half Slab ialah merupakan projek inovasi yang boleh dilaras mengikut saiz, tahan lasak dan dilengkapi dengan alat penggetar (vibrator) untuk proses pemadatan konkrit yang mana fungsinya adalah lebih efisyen dan dapat memberi banyak kelebihan berbanding kaedah konvensional,"katanya.

Sementara itu Pengarah PSMZA, Zamra Derahman mengucapkan terima kasih kepada KLV Engineering iaitu pihak industri yang sudi berkongsi kepakaran dan komitmen dalam menjayakan projek tersebut.

"Syabas dan tahniah PSMZA atas kejayaan penghasilan produk yang komprehensif ini. 

"Produk ini berjaya dihasilkan mengikut spesifikasi dalam tempoh lima bulan dengan kos keseluruhan sebanyak RM32,340," katanya. 

Zamra berkata demikian di Majlis Penyerahan Projek Public Private Research Network (PPRN) Jabatan Kejuruteraan Awam(JKA) PSMZA yang disempurnakan oleh Pengarah Pusat Penyelidikan dan Inovasi, JPPKK, Dr Riam A/P Chau Mai yang diadakan di PSMZA di sini baru - baru ini. 

Turut hadir Pengarah Urusan KLV Engineering, Encik Hasniro Hasbullah.


Tag: