• 23 Mei 2024 | 15 Zulkaedah 1445

KUALA TERENGGANU, 16 Oktober - Langkah yang diambil oleh kerajaan negeri tidak membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN) merupakan suatu keputusan yang tepat sebagai persediaan membantu rakyat ketika menghadapi banjir.

Mantan Ahli Parlimen Dungun, Wan Hassan Mohd Ramli berkata, seandainya berlaku pembubaran DUN secara serentak rakyat akan protes dan kecewa kerana dalam situasi berhadapan banjir menyelamatkan nyawa menjadi keutamaan berbanding melaksanakan tanggungjawab sebagai pengundi.

"Kepada realiti yang pada kebiasaanya dihadapi akhir tahun ialah berlakunya banjir disebabkan monsun timur laut, jadi langkah diambil setelah berupaya untuk mengurangkan risiko ketika berlakunya bencana, itu adalah lebih utama.

"Kita mesti meminimakan risiko yang membebankan rakyat, sebaliknya fokus kerpada usaha membantu dan menyelamat kalau ditakdirkan berlakunya banjir," ujarnya.

Beliau berkata demikian kepada Urus Setia Penerangan Darul Iman (UPDI), ketika ditemui di Seminar Undang-Undang Pilihan Raya dianjurkan Pertubuhan Kebajikan Lepasan Pelajar Undang-Undang dan Hak Asasi Manusia (LUHAM Care) Terengganu, di Hotel Paya Bunga, semalam.

Tegasnya, paling dikhuatiri seandainya kerajaan yang dibentuk seandainya diteruskan juga pembubaran DUN adalah tidak menepati kehendak rakyat akibat peratusan keluar mengundi yang dicapai tidak sebagaimana yang dihasratkan.

"Dengan bilangan yang sedikit keluar mengundi, sebagai contoh katakan 38 peratus ini dianggap gagal walaupun akan tetap membentuk sebuah kerajaan, sudah tentu kerajaan yang dibentuk itu tidak sebagaimana dikehendaki rakyat dan bukan yang terbaik kalau ramai yang mengambil keputusan tidak keluar mengundi kerana mengutamakan keselamatan di waktu menghadapi musibah banjir,"ujarnya lagi.


Tag: