• 21 Jan 2022 | 17 Jamadil Akhir 1443

Saluran Kebajikan Keutamaan Tetap PKM

MARANG, 25 Ogos - Menjadi satu keutamaan tetap bagi Pusat Khidmat Masyarakat Dewan Undangan Negeri Rhu Rendang dan agensi berkaitan bagi menjaga saluran kebajikan untuk membantu masyarakat dan komuniti yang memerlukan bantuan.

Pegawai Khas PKM Dun Rhu Rendang, Nasaruddin Samsudeng berkata, pihaknya sentiasa menitik beratkan usaha untuk menjaga kebajikan masyarakat setempat.

"Setiap minggu akan diadakan satu program ziarah atau kunjungan bersama-sama agensi seperti Jabatan Kebajikan Masyarakat Daerah Marang, Majlis Agama Islam dan Adat Melayu (Maidam), Petugas Institut Modal Insan Terengganu Sejahtera (i-MiTS) Dun Rhu Rendang dan Pengerusi Majlis Pengurusan Komuniti Kampung (MPKK) di tempat terlibat.

"Kunjungan ini mensasarkan mereka yang memerlukan bantuan seperti mereka yang dilanda musibah, kemalangan, bencana, sakit kronik dan lain lagi.

"Biasanya maklumat ini kita terima melalui aduan daripada pihak MPKK, i-MiTS, dan aduan terus di PKM di mana kita akan susun satu jadual bagi urusan ke rumah secara terus.

Beliau berkata ketika selesai mengadakan kunjungan ke enam buah rumah melibatkan MPKK Rusila, Taman Rasyidah, Perumahan Awam Kos Rendah (PAKR) Sungai Kerak, Sentol Patah, Rusila, dan Kijing Pantai, baru-baru ini.

Menurutnya lagi, kebanyakan pengadu atau penduduk kampung tidak tahu saluran mana yang patut dituju, jadi dengan kaedah ini kita bawa terus agensi ke rumah untuk sebarang penjelasan berkenaan bantuan yang perlu dan layak dipohon.

"Sebarang permasalahan atau kekeliruan juga boleh diselesaikan secara berdepan di mana ianya lebih baik bagi mengelakan salah faham antara rakyat dan jabatan.

"PKM juga turut menyatakan seribu penghargaan kepada agensi terlibat dan pihak MPKK yang sering memberikan kerjasama dan terlibat dalam usaha membantu masyarakat memerlukan.

"Di samping usaha bagi menyalurkan bantuan tersebut, sedikit sumbangan daripada Pejabat ADUN juga turut disumbangkan kepada mereka yang dikunjungi," tambahnya.


Tag: