• 18 Apr 2024 | 9 Syawal 1445

Tiga Pendekatan Asas Jayakan Keluarga Malaysia

KUALA TERENGGANU, 23 September - Kerajaan dicadang melaksanakan tiga pendekatan iaitu tasaamuh siyaasi (tolak ansur dalam politik), taawun iktisadi (kerjasama ekonomi) dan takaful ijtima’i (solidariti sosial) dalam usaha merealisasikan semangat Keluarga Malaysia yang digagaskan Perdana Menteri.

Ahli Parlimen Kuala Nerus, Datuk Dr. Mohd. Khairuddin Aman Razali berkata, tolak ansur politik itu adalah asas bersama untuk negara ini bangkit kembali dengan kerjasama politik semua pihak iaitu kerajaan dan pembangkang.

“Saya yakin bahawa memorandum persefahaman (MOU) dikenali sebagai MOU transformasi dan kestabilan politik adalah lambang tolak ansur politik yang saya maksudkan.

“Bagi PAS, perkara ini bukan baharu tapi sudah diperkenalkan melalui konsep Kerajaan Perpaduan pada 2008 selain konsep Budaya Politik Matang Sejahtera (BPMS) pada tahun 2016 bertujuan mengajak kerajaan dan pembangkang bersama-sama demi untuk kebaikan serta manfaat rakyat dan negara,” katanya.

Beliau berkata demikian semasa membahaskan usul menjunjung kasih Titah Ucapan Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong dalam persidangan Dewan Rakyat, baru-baru ini.

Selain itu, Khairuddin berkata, pendekatan kedua ialah taawun iktisadi atau kerjasama ekonomi amat sesuai dilaksanakan dalam suasana negara berhadapan krisis ekonomi yang sangat parah hari ini kesan pandemik COVID-19.

Katanya, lebih memburukkan keadaan hutang isi rumah Malaysia 93 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) nominal pada Disember 2020, berbanding nisbah 82.7 peratus pada tahun sebelumnya.

“Ini menunjukkan rakyat sedang berhadapan suasana kritikal, maka sudah tentu kebersamaan, tolong menolong penting untuk negara kita.

“Ini yang dilakukan oleh Rasulullah SAW apabila membuka pasar di awal pembukaan Madinah dengan menyediakan ruang kepada rakyat berniaga untuk bangkit menguruskan ekonomi mereka.

“Hari ini, ramai hilang pekerjaaan, tak mampu bayar gaji pekerja dan sewa kedai. Jadi kerajaan perlu buka semula peluang-peluang ekonomi untuk rakyat bagi menggantikan apa yang mereka hilang khususnya golongan B40 dan marhaen seperti melalui TEKUN Nasional (TEKUN) contohnya, dengan sediakan ruang dan peluang perniagaan kecil-kecilan,” katanya.

Untuk itu, beliau memohon mohon TEKUN menggubal program khas untuk menggalakkan golongan B40 terlibat dengan perniagaan secara kecil-kecilan bagi menampung kehidupan mereka selama sebulan.

Mohd Khairuddin berkata, pembahagian kek ekonomi negara juga perlu disusun semula dengan pembahagian yang adil khususnya kepada negeri Pantai timur seperti Kelantan dan Terengganu.

“Tahniah saya ucapkan apabila kerajaan meluluskan pembinaan Fasa 3 Lebuhraya Pantai Timur (LPT) pada Ogos tahun lepas bernilai RM35 juta yang diawalkan, dengan itu akan menghidupkan kembali ekonomi di kawasan terbabit,” katanya.

Selain itu, bagi menambah dana kerajaan, beliau mencadangkan supaya pendanaan dalam Islam diperkasakan melalui wakaf dan zakat.

“Saya mohon agar Menteri Hal Ehwal Agama berunding dengan kerajaan negeri untuk mewujudkan jawatankuasa khas bagi memperkasakan konsep wakaf tunai dan agihan zakat untuk agihan lebih adil dan baik khususnya asnaf gharimin atau asnaf orang berhutang,” katanya.

Katanya, Pas juga mencadangkan pengenalan cukai-cukai baharu seperti yang dinyatakan sebelum ini iaitu cukai keuntungan saham yang mana perniagaan berkenaan pada ketika ini sedang rancak berlaku di seluruh dunia.

“Contohnya saham perniagaan hadapan atau dikenali sebagai Future Crude Palm Oil (FCPO) membabitkan minyak sawit mentah.

“Saya sendiri ada pengalaman peribadi di mana dalam sebulan lalu apabila saya melabur dengan modal sebanyak RM20,000 dan dalam masa tiga minggu saya mendapat keuntungan sebanyak RM6,000. Daripada sudut Islam keuntungan ini kita perlu bayar zakat sebanyak 2.5 peratus atau RM150,” katanya.

Katanya, dengan cukai-cukai baharu ini Kerajaan Persekutuan dapat mengumpulkan dana-dana baharu untuk pembangunan negara.

“Akhirnya takaful ijtimae atau solidariti sosial iaitu mewujudkan semangat solidariti dalam perkara kebajikan dalam kalangan rakyat.

“Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR) mesti diperkuatkan dengan menyediakan pengecualian cukai atau rebat cukai untuk golongan korporat bagi menggalakkan mereka menyumbang.

“Sebagai contoh perladangan sawit yang ketika ini untung tiga kali ganda, juga industri sarung tangan getah yang keuntungan mereka ratusan bilion ringgit, maka CSR mereka patut turun kepada rakyat,” katanya.