• 14 Jun 2024 | 7 Zulhijah 1445

Tindakan Pantas Jiran Halang Kebakaran Merebak

KEMAMAN, 14 Disember – Tindakan pantas beberapa penduduk berhampiran berjaya membantu menghalang api daripada terus merebak dalam satu kebakaran di sebuah rumah di kampung batu 14, Kemaman, hari ini.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Air Putih, Hafiz Adam berkata ketika dalam kejadian kira-kira jam 1.30 petang, beberapa penduduk bertungkus lumus menyimbah air ke kawasan yang ada nyalaan api sebelum Anggota Bomba dan Penyelamat Malaysia sampai ke tempat kejadian.

"Anggota yang bertolak dari Chukai itu sampai ke tempat kejadian kira-kira jam 1.50 petang dan api dapat dipadam sepenuhnya," katanya selepas tinjauan ke tempat kejadian pada hari ini.

Tambah Hafiz, sumbangan akan dihantar secepat yang mungkin kepada keluarga mangsa terutama barangan asas.

Beliau berkata pihaknya juga telah berhubung dengan agensi kerajaan seperti Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), dan PKM Dun Air Putih bagi menyalurkan bantuan selanjutnya.

Sementara itu, Suhaimi Awang, 60, yang merupakan pemilik rumah terbakar itu berkata, kebakaran yang berlaku itu berpunca daripada panahan petir yang kuat dalam keadaan hujan lebat.

“Alhamdulillah, dalam kebakaran tersebut tiada berlaku sebarang kemalangan jiwa.

Ketika kebakaran berlaku, isteri, anak dan cucu berada di dalam rumah tersebut," ujarnya.

 

 


Tag: