• 19 Ogos 2022 | 21 Muharam 1444

Tunjuk Kepimpinan Cara Orang Muda - Zuraida

KUALA TERENGGANU, 30 Disember – Golongan pemuda yang dilantik menjawat posisi penting dalam pentadbiran negara, mesti menggunakan peluang tersebut bagi menunjukkan cara memimpin dari perspektif seorang pemuda.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Wanita Terengganu, Zuraida Md Noor berkata pelantikan tersebut merupakan peluang keemasan yang wajar dimanfaatkan oleh mereka bagi menunjukkan bagaimana seorang pemuda mentadbir dan berfikir.

Pada masa yang sama, beliau turut melahirkan kegembiraan apabila golongan muda begitu diraikan, diberi pengiktirafan serta peluang untuk menerajui tampuk penting dalam pentadbiran negara walaupun dalam usia yang masih muda.

“Bukanlah kami meminta jawatan, jauh sekali ingin menyaingi golongan yang lama, kami tetap hormat dan sanjung cumanya sinergi antara kaum muda dan kaum yang lebih berpengalaman, pastinya akan memberi lebih kelicinan pada gerak kerja seperti pepatah arab, semangat para pemuda dan kebijaksanaan orang lama.

“Kelebihan orang muda adalah dari segi semangat dan tenaganya manakala orang lama miliki pengalaman dan ilmu yang banyak, kalau kita seiringan, mengatur gerak langkah secara harmoni, insya-Allah banyak perkara yang akan diselesaikan bersama,” ujarnya.

Zuraida yang juga merupakan Ketua Pengarah Ameerah Malaysia berkata demikian ketika dihubungi oleh wartawan Urus Setia Penerangan Darul Iman (UPDI), kelmarin.

Terdahulu, beliau mengucapkan tahniah kepada Senator Ir. Ts. Khairil Nizam Khirudin atas pelantikan selaku Ahli Dewan Negara, yang telah mengangkat sumpah pada 28 Disember 2020 yang lalu.

Untuk rekod, Khairil merupakan Ketua Dewan Pemuda Parti Islam Se-Malaysia (DPPM) dan merangkap Ketua Pemuda Perikatan Nasional (PN).