• 19 Mei 2024 | 11 Zulkaedah 1445

UMNO Terdesak, Guna Warga Emas Cetus Perang Saraf

SETIU, 7 Ogos - Tindakan UMNO BN yang memanipulasi kesihatan seorang wanita tua demi membangkitkan isu takfiri disifatkan sebagai terdesak untuk menyekat sokongan rakyat terhadap Perikatan Nasional.

Timbalan Presiden PAS, Dato' Sri Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, ketandusan idea menyebabkan taktik perang saraf tidak bermoral itu dilakukan sebagai kempen jelik bagi mengalih perhatian rakyat terhadap masalah yang berlaku di peringkat nasional.

"Perkara itu sengaja dicetuskan kerana tiada modal (bagi meraih undi rakyat) akhirnya ia ditimbulkan bagi mengalih tumpuan orang Melayu.

"Dari segi untuk menyelesaikan masalah ekonomi, hilang hala tuju jadi dialihkan kepada isu-isu sebegini.

"Sebenarnya makcik (yang dipergunakan) ini ramai yang kenal dan diketahui masalah nyanyuk kerana itu keluarga dia minta supaya jangan diviral untuk tujuan jahat, dirakam kemudian disebarkan jadi keluarganya sangat dukacita dengan pihak-pihak sebelah sana (PH-BN)," ujarnya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas hadir Ceramah Perdana, di Pasar Wakaf Tengah, Batu Rakit, di sini, semalam.

Mengulas lanjut katanya, tohmahan mendakwa bahawa Presiden PAS, Tan Sri Tuan Guru Abdul Hadi Awang menkafirkan UMNO adalah tidak berasas kerana isu takfiri itu terbit daripada kenyataan bekas pimpinan yang pernah bersama PAS dan telah pun menyertai UMNO.

"Kita sentiasa berjumpa UMNO berbincang termasuk telah agenda menyatukan ummah dibincang secara bersama.

"Dari segi logiknya di mana kita mengkafirkan UMNO? kalau kita boleh duduk berbincang sekali, malah pernah mengajak untuk bersama dalam Perikatan Nasional (PN)," ujarnya.

Justeru katanya, rakyat jangan terpedaya dengan isu-isu serta provokasi murahan yang dicetuskan di kala rakyat pada ketika ini mahu melakukan perubahan besar negara bagi memastikan pentadbiran lebih baik dapat dicapai selepas Pilihan Raya Umum Dewan (PRU) Dewan Undangan Negeri (DUN) selepas 12 Ogos nanti.


Tag: