• 19 Jun 2024 | 12 Zulhijah 1445

Ustaz Abdul Somad Kembali Gegarkan Bumi Terengganu Malam Esok

KUALA TERENGGANU, 28 Disember - Pendakwah terkenal, Ustaz Abdul Somad akan kembali mengegarkan bumi Terengganu melalui program 'Indahnya Hidup Bersyariat': Bicara Daie Ummah Nusantara.

Program berkenaan dijangka akan mengulangi semula kejayaan program Himpunan Daie Ummah Nusantara Sejahtera yang turut menampilkan tokoh agamawan dari negera seberang itu dengan mencatatkan kehadiran lebih 50,000 pada waktu itu.

"Dijemput semua warga negeri Terengganu untuk hadir ke program tersebut sempena ambang tahun baru 2024 pada 29 Disember (esok), jam 9 malam di Dataran Shahbandar Kuala Terengganu.

"Semoga malam yang bermakna ini akan terlaksana dan menjadi sejarah bagi menyatakan rasa cinta dan' 'support' kepada majlis ini dan (menunjukkan) solidariti kepada saudara (Islam) kita yang ada di Palestin, pakat maghi ramai-ramai," ujar Ustaz Abdul Somad.

Beliau berkata demikian melalui video ringkasnya yang dimuat naik, di platform media sosila, di sini, hari ini.

Dalam pada itu, program berkenaan akan turut diserikan dengan 'Santai Maghrib Bersama Murabbi Ummah, Ustaz Azhar Idrus'.

Selain itu pelbagai acara yang akan diadakan bagi memeriahkan program tersebut bermula dari pagi sehingga ke malam.

Antaranya ialah, Deklamasi Sajak Sempena Solidariti Palestine yang akan disampaikan oleh Ustaz Abu Bakar Home Dakwah, Karnival Makanan Halal, Solat Hajat Solidariti Palestine dan Pertahankan Syariat.

Pada sebelah petang akan turut menampilkan Ikon Anak Muda Terengganu yang akan menampilkan pelumba cilik yang mencipta nama di peringkat antarabangsa, Qabil Irfan Azlan dan Pemain Pasukan Terengganu FC (TFC), Muhammad Ubaidullah Shamsul Fazili serta penampilan isterime, Ustaz Hanafiah Abdul.

Selain itu, akan turut diselittkan dengan acara yang sering dinanti-nantikan oleh anak muda di negeri ini iaitu Konvoi Daie bersama Ikon permotoran dimana Masjid Tengku Tengah Zaharah (Masjid Terapung) menjadi lokasi peserta berhimpun dan menunaikan solat Asar secara berjemaah.

Di samping itu, t-shirt percuma yang terhad 300 helai akan diberikan kepada peserta konvoi serta pelbagai cabutan bertuah yang menarik menanti.