• 24 Jun 2024 | 17 Zulhijah 1445

11,640 Botol Plastik Dikutip Di Pantai Tanjung

KUALA TERENGGANU, 20 Januari - Sebanyak 11,640 botol plastik berjaya dikutip hasil daripada aktiviti 'plogging' di Pantai Tanjung anjuran Geng Plastik Ija (GPI) yang diadakan pada Jumaat lalu.  

Ketua GPI Kuala Terengganu, Zalina Zakaria menjelaskan, program pembersihan pantai di Tanjung itu turut dapat mengutip 900 kilogram (kg) yang terdiri 241 kg sisa sampah dan sebanyak 658.8 kg botol plastik telah berjaya dikumpulkan menggunakan 194 beg plastik. 

"Program kali ini, GPI Kuala Terengganu bekerjasama dengan Pasukan Simpanan Persekutuan (PSP/FRU) Wakaf Tapai di Pantai Tanjung (belakang Menara MBKT).

"Matlamat utama program ini adalah untuk membersihkan kawasan pesisir pantai berkenaan yang dipenuhi dengan sisa sampah bawaan air selepas monsun," terangnya lagi.

Turut hadir ialah Ahli Majlis MBKT, Mohamad Umbaidah Tengah.

Bagi Pegawai Penjaga Terup 6A, Unit 6 FRU Terengganu, Asp. Mohd Hafis Zamri, usaha 'turun padang' bersama 57 orang anggotanya menyertai gotong royong tersebut adalah untuk memastikan pantai-pantai di sekitar Kuala Terengganu dalam keadaan bersih. 

"Hasil inisiatif pelbagai pihak terhadap kebersihan pantai, para pengunjung di sekitar Kuala Terengganu ini dapat menikmati keindahan pantai-pantai di negeri ini.

Beliau turut berharap supaya semua pengunjung, pelancong serta penduduk di sekitar menjaga kebersihan pantai bagi memastikan kelestarian khazanah alam itu berterusan.

 


Tag: