• 07 Dis 2021 | 2 Jamadil Awal 1443

60 Keluarga Mangsa Banjir Termenung Terima Bantuan

DUNGUN, 23 Disember- Sebanyak 60 keluarga mangsa banjir termenung yang tidak berpindah ke pusat pemindahan sementara di Kampung Che Lijah menerima bantuan.

Pengerusi Majlis Pengurusan Komuniti Kampung (MPKK) Che Lijah, Ibrahim Senik berkata, pihaknya menyedari kesukaran mereka untuk keluar mendapat bekalan makanan dan barangan dapur akibat rumah mereka terkepung dengan air yang naik sejak empat hari lepas. 

"MPKK sudah berusaha memujuk mereka untuk berpindah ke Pusat Pemindahan Sementara(PPS) tetapi mereka tetap berkeras tidak mahu berpindah, alasan mereka, air masih tidak masuk dalam rumah, sebab rumah kat sini tinggi-tinggi. 

"Keadaan begini  berlaku setiap tahun bila berlaku musim tengkujuh," katanya. 

Beliau yang turut mengiringi Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Rantau Abang, Alias Harun menyampaikan bantuan tersebut semalam. 

Sementara itu, Alias mengharapkan sekiranya bencana banjir berulang diharapkan penduduk di kawasan berkenaaan segera berpindah.

"Ini dapat mengelakkan daripada berlakunya sesuatu yang tidak diingini, kita tidak mahu apa yang berlaku di Serdang, mula-mula tidak mahu pindah, bila keadaan sudah kritikal, air naik dengan cepat, dimana terpaksa dipindahkan juga pada pukul 3 pagi," katanya dengan nada kesal. 


Tag: