• 24 Jul 2024 | 17 Muharam 1446

'90 Peratus Peniaga Pasar Payang 1 Sudah Bayar Deposit'

KUALA TERENGGANU, 5 Julai - Datuk Bandar Kuala Terengganu, Dato’ Rosli Latif, mengumumkan bahawa 90 peratus daripada 110 peniaga yang menerima surat tawaran untuk berniaga di Pasar Payang 1 telah membayar deposit bagi membolehkan mereka mengambil kunci lot perniagaan baharu di kompleks tersebut.

Beliau berkata, setakat ini, hanya 10 peratus peniaga yang belum membayar deposit dan peniaga yang menerima tawaran itu adalah peniaga sedia ada di Pasar Payang lama.

“Mereka berhak untuk menolak tawaran tersebut, dan jika ditolak, tawaran akan diberikan kepada mereka yang berminat untuk berniaga di lokasi baharu itu,” katanya memetik laporan berita Sinar Harian pada program Eksplorasi Gelombang Kasih Sejagat di Pantai Pandak Chendering pada Jumaat.

Rosli berkata, Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT) mengekalkan kadar kenaikan sewa bagi kompleks baharu Pasar Kedai Payang 1 sebagaimana diputuskan sebelum ini.

Beliau menegaskan bahawa bayaran sewa di pusat perniagaan baharu itu akan mula dikenakan pada 1 Ogos depan.

“Kita memutuskan untuk mengekalkan kadar sewa baharu terhadap peniaga sebagaimana yang dimaklumkan menerusi surat tawaran yang diedarkan kepada mereka sebelum ini. Keputusan itu diambil hasil mesyuarat yang dijalankan oleh pihak MBKT sebelum ini.

“Tempoh pembukaan Pasar Kedai Payang 1 akan dilanjutkan atas beberapa faktor, termasuk pengubahsuaian ruangan sutera dan batik di tingkat satu kompleks perniagaan baharu tersebut,” jelasnya.

Menurutnya, jumlah lot yang tersedia tidak mencukupi untuk menampung semua peniaga batik sutera yang berjumlah 244 orang, sedangkan hanya terdapat 218 lot sahaja.

“Kita baharu dapat kelulusan untuk ubah suai tingkat atas bangunan itu. Setakat ini kita ada 244 peniaga batik sutera di ruangan tersebut dan kita hanya ada 218 lot sahaja.

“Disebabkan itu, kita akan buat ubah suai dengan membuat penambahan lot kedai yang dijangka siap akhir tahun ini. Jadi ruangan itu dijangka boleh beroperasi pada awal tahun depan,” ujarnya.

Terdahulu, segelintir peniaga Pasar Kedai Payang telah merayu supaya MBKT mengkaji semula kadar kenaikan harga sewa ruang niaga di bangunan baharu Pasar Payang 1.

Namun begitu, dengan 90 peratus peniaga telah membayar deposit dan bersedia untuk berpindah, proses peralihan ke Pasar Payang 1 kelihatan berjalan lancar.

MBKT komited untuk memastikan peniaga dapat memulakan operasi mereka di lokasi baharu dengan secepat mungkin.


Tag: