• 24 Jul 2024 | 17 Muharam 1446

Exco Cadang Asing Lelaki, Perempuan di Kolam Air Panas

DUNGUN, 8 Julai – Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim Negeri, Datuk Razali Idris, telah mengumumkan cadangan untuk mengasingkan lelaki dan perempuan di kolam air panas La Hot Spring, Hulu Besut.

Beliau berkata, langkah tersebut bertujuan untuk memastikan persekitaran yang lebih selesa dan selamat bagi semua pengunjung, sambil mengekalkan keaslian dan struktur semula jadi kolam air panas tersebut.

“Pengasingan ini merupakan satu langkah proaktif dalam meningkatkan pengalaman pelancongan di La Hot Spring.

“Kami sedang berbincang dengan pakar untuk melaksanakan teknologi yang sesuai untuk memisahkan antara lelaki dan perempuan tanpa merubah kepanasan air atau struktur semulajadi yang sedia ada,” jelasnya.

Beliau berkata demikian ketika Sidang Media Program Lawatan Ke Tapak Cadangan Projek Pembangunan Pelancongan Dan Sesi Perbincangan Bersama Penggiat Pelancongan Terengganu, Pulau Tenggol bertempat di Dewan Utama Majlis Perbandaran Dungun (MPD) di sini hari ini.

Razali turut menekankan bahawa inisiatif itu adalah sebahagian daripada komitmen kerajaan negeri dalam memajukan sektor pelancongan dengan mengekalkan keaslian dan memperbaiki kemudahan yang sedia ada.

“Cadangan ini juga merupakan tindak balas kepada maklum balas daripada pengunjung yang menginginkan persekitaran yang lebih selamat dan selesa, terutamanya dalam konteks kepelbagaian sosial yang semakin sensitif.

“Rencana lanjut mengenai pelaksanaan cadangan ini akan diumumkan selepas perbincangan lebih lanjut dengan pihak-pihak berkepentingan dan pakar-pakar terlibat dalam bidang ini,” ujarnya.

Beliau berkata, sejak dibuka kepada pengunjung, La Hot Spring terus menjadi tarikan utama di Hulu Besut, Terengganu dengan keindahan alam semulajadi serta kesejukan kolam air panasnya yang terkenal.

“Langkah untuk meningkatkan pengalaman pelancongan di sini diharapkan dapat menarik lebih ramai pengunjung tempatan dan antarabangsa, menjadikan Terengganu sebagai destinasi pelancongan utama di Malaysia,” katanya.

 


Tag: