• 23 Mei 2022 | 21 Syawal 1443

Gabungan NGO Malaysia Lancar Aid4Lebanon

 

KUALA TERENGGANU, 8 Ogos - Sebanyak 20 badan bukan kerajaan (NGO) yang berpengalaman dalam mengendalikan misi kemanusiaan di dalam dan luar negara melancarkan Aid4Lebanon sebagai sokongan dan solidariti terhadap mangsa letupan di Beirut, Lubnan.

Dalam satu kenyataan semalam, sekretariat Aid4Lebanon berkata, pihaknya juga akan menggerakkan kempen sumbangan yang diselaraskan secara rasmi di bawah saluran Duta Khas Perdana Menteri ke Timur Tengah, Dato' Seri Abdul Hadi Awang.

"Bentuk sumbangan segera diperlukan adalah bantuan perubatan dan keperluan harian kepada manga-mangsa yang terlibat.

"Sekretariat Aid4Lebanon mensasarkan kutipan dana sebanyak RM10 juta dalam tempoh terdekat," ujar kenyataan itu.

Sekretariat Aid4Lebanon menyeru seluruh rakyat Malaysia untuk bersama menyumbang bagi menyatakan solidariti kemanusiaan sejagat.

"Peristiwa letupan Ammonium Nitrat di Beirut yang mengorbankan lebih 135 nyawa dan menyebabkan kecederaan lebih 5,000 mangsa, manakala ratusan ribu sokongan dan solidariti terhadap mangsa letupan kehilangan tempat kediaman amat menyedihkan kita.

"Tidak cukup dengan kes wabak COVID-19 yang telah meragut 68 nyawa dan lebih 5,000 kes positif, kerajaan Lubnan terpaksa berdepan pula dengan bencana letupan besar sehingga diumumkan darurat yang akan berlangsung selama dua minggu," tambah kenyataan itu.


Tag: