• 25 Mac 2023 | 3 Ramadhan 1444

DUNGUN, 22 Ogos - Hijrah Rasulullah SAW adalah perintah Allah dan bukanlah satu pelarian. 

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sura, Wan Hapandi Wan Nik berkata, hijrah Nabi Muhammad SAW adalah bagi menjamin kelansungan dan kemenangan Islam. 

“Saban tahun kita pasti akan menyambut awal Muharram dan yang paling penting kita kena mengambil pengajaran dari kisah hijrah itu. 

"Jika diamati, dapat disimpulkan dari kisah hijrah nabi adalah satu gabungan gerak langkah yang akan memastikan Islam akan terus mendominasi dan mentransformasikan kekuatan umat Islam kepada lebih istiqamah, sentiasa bertawakal dan berkemampuan tinggi,” ujarnya kepada pemberita selepas menyempurnakan pelepasan konvoi motosikal anjuran Masjid Tengku Ampuan Intan Zaharah Dungun disini. 

Tambah Wan Hapandi lagi, hijrah juga membuktikan perubahan dari yang lama kepada yang yang lebih baharu. 

“Walaupun COVID-19 sedang melanda kita, saya menaruh harapan yang tinggi kepada seluruh umat islam untuk terus istiqamah dengan program keagamaan sama ada di masjid, surau, pusat pusat pengajian dan seumpamanya,” ujar beliau. 

“Bersempena dengan tema sambutan tahun ini Ummah Rabbani, Negara Harmoni, marilah kita bersyukur atas nikmat iman dan Islam yang dikecapi sehingga hari ini," ujarnya.


Tag: