• 24 Jul 2024 | 17 Muharam 1446

Kerajaan Negeri Peruntuk RM10,000 Naik Taraf Surau di Pulau Perhentian

BESUT, 24 Jun - Kerajaan negeri telah memperuntukkan RM10,000 untuk kerja menaik taraf Surau Awam Long Beach di Pulau Perhentian yang akan dilakukan oleh Jawatankuasa Pembangunan dan Keselamatan Kampung (JPKK) dan orang awam secara bergotong-royong.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim negeri, Datuk Razali Idris berkata langkah tersebut adalah sebahagian daripada usaha kerajaan negeri untuk memastikan keselesaan dan kemudahan bagi pelancong Muslim yang berkunjung ke Pulau Perhentian.

“Naik taraf surau ini akan melibatkan penambahan fasiliti seperti ruang solat yang lebih luas, tempat wuduk yang lebih selesa, dan kemudahan lain yang diperlukan.

“Peruntukan tersebut adalah sebahagian daripada inisiatif pelancongan negeri untuk menarik lebih ramai pelancong ke Pulau Perhentian, yang terkenal dengan keindahan alam semula jadi dan kehidupan marin yang menakjubkan,” jelasnya.

Beliau berkata demikian ketika sidang media sempena lawatan kerja Exco Pelancongan ke Pulau Perhentian semalam.

Lawatan kerja itu turut disertai oleh beberapa pegawai kerajaan negeri yang lain serta wakil dari sektor pelancongan. 

Razali turut menyatakan bahawa beliau ingin memastikan bahawa pelancong mempunyai pengalaman yang terbaik ketika berada di sini, termasuk kemudahan untuk beribadah.

Menurutnya, pihaknya telah meninjau beberapa lokasi utama di pulau tersebut dan berbincang mengenai langkah-langkah yang boleh diambil untuk meningkatkan industri pelancongan di sana.

“Kerajaan negeri berharap dengan adanya kemudahan yang lebih baik ini, ia akan meningkatkan daya tarikan Pulau Perhentian sebagai destinasi pelancongan utama di Malaysia. 

“Ini bukan sahaja akan memberi manfaat kepada pelancong tetapi juga kepada penduduk tempatan melalui peningkatan ekonomi dan peluang pekerjaan,” ujarnya.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tag: