• 21 Apr 2024 | 12 Syawal 1445

Kerajaan Tunai Janji Bina Rumah Mangsa Kebakaran

KEMAMAN, 2 November – Kerajaan Terengganu membina rumah baharu untuk mangsa yang terlibat dengan tragedi kebakaran pada Januari lalu di Taman Islam Kampung Bakau Tinggi baru-baru ini.

Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Wanita dan Keluarga dan Perpaduan Nasional negeri, Hanafiah Mat berkata pembinaan rumah tersebut mengambil masa selama lapan bulan untuk disiapkan.

Katanya, kos bagi setiap rumah tersebut bernilai lebih kurang RM55,000 di bawah Projek Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT).

“Ucapan terima kasih kepada kerajaan negeri kerana telah menyediakan peruntukan yang besar bagi memastikan rumah yang terbakar akibat kebakaran dapat dibina semula.

“Semoga pemberian rumah ini dapat memberikan manfaat buat mereka dan seluruh ahli keluarga,” jelasnya.

Beliau berkata demikian selepas majlis Penyerahan kunci rumah baru kepada tujuh orang mangsa kebakaran di Pusat Pengajian Taman Islam, Bakau Tinggi semalam.

Salah seorang mangsa kebakaran, Mohd Rabi Ali yang juga merupakan Mudir di Pusat Pengajian Taman Islam merakamkan ucapan terima kasih atas usaha kerajaan negeri.

“Hari ini kami telah menerima secara rasmi kunci rumah dan akan segera pindah ke rumah tersebut.

“Sebelum ini kami menumpang dan menyewa rumah-rumah di luar kawasan ini,” katanya.

Pada Januari lalu, tujuh buah rumah di Taman Islam Kampung Bakau Tinggi musnah dalam kebakaran yang berlaku kira-kira 7.40 pagi menyebabkan 32 penghuninya hilang tempat tinggal, namun tiada sebarang kecederaan atau kemalangan jiwa dilaporkan.

 


Tag: