• 18 Mei 2024 | 10 Zulkaedah 1445

Masalah Telekomunikasi di Pulau Tenggol Selesai

DUNGUN, 24 September - Masalah komunikasi di Pulau Tenggol akhirnya selesai selepas menara telekomunikasi siap dibina di pulau terbabit. 

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sura, Dr. Tengku Muhammad Fakhruddin berkata, menara telekomunikasi tersebut hanya menunggu masa untuk berfungsi sepenuhnya.

"Penting menara komunikasi ini, bukan sahaja memudahkan pengunjung yang hadir juga atas faktor keselamatan jika berlaku sebarang perkara tidak diingini.

"Memandangkan pulau ini berada di lokasi yang sangat jauh dari pantai sebelah darat jadi mudahlah untuk berkomunikasi jika berlaku sebarang kecemasan," ujarnya melalui hantaran di facebooknya, baru-baru ini. 

Ujarnya, pulau berkenaan telah diketahui ramai sebagai tempat pilihan untuk mereka yang meminati aktiviti skuba dan snokerling bagi menyaksikan sendiri dengan mata kasar hidupan laut.

"Dulu pun, pernah viral ada 'shark whale' sekitar pulau yang juga menjadi antara tarikan utama pengunjung untuk datang," ujarnya.

Untuk rekod pada tahun lalu Pulau Tenggol telah diberikan keutamaan dalam projek Pelaksanaan Pelan Jalinan Digital Negara (JENDELA) oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) untuk kualiti perkhidmatan rangkaian jalur lebar mudah alih.

Dengan mengambil kira industri pelancongan sebagai salah satu submer ekonomi utama negeri.