• 20 Jun 2024 | 13 Zulhijah 1445

Nasib Empat Beranak Tinggal Di Bangsal Daif Terbela

Keadaan bangsal yang menjadi tempat berlindung bagi empat beranak di Kampung Seri Kemunting, Kuala Besut

Oleh : Saifullah Jusoh

BESUT - Kesempitan hidup empat beranak memaksa mereka tinggal di dalam sebuah bangsal kecil diperbuat daripada daun-daun kayu, barang-barang terpakai dan berlantaikan tanah di Kampung Seri Kemunting, Kuala Besut sejak lima tahun lalu.

Lebih menyayat hati apabila bangsal itu sangat terdedah kepada hujan serta ancaman binatang berbisa sentiasa menghantui kehidupan penghuninya terutama musim tengkujuh menjelang.

Mohd Zainizam Man, 29, berkata, dia dan isterinya Noor Aznie Adinie Majid, 25 serta dua anaknya yang berusia tiga dan lima tahun tidak mempunyai pilihan lain kecuali tinggal di bangsal berkenaan kerana tidak mempunyai tempat tinggal tetap.

"Kehidupan kami sekeluarga tidak menentu dan malah saya sendiri tidak ada pekerjaan tetap untuk menanggung keluarga serta tidak mampu nak bina kediaman yang selesa untuk mereka berlindung.

"Saya amat berharap agar pihak berwajib dapat membantu kami bagi mendapat tinggal yang lebih selesa kerana saya sangat bimbang dengan keselamatan anak-anak kami yang masih kecil,"ujarnya kepada Urusetia Penerangan Darul Iman(UPDI) ketika ditemui di kediamannya baru-baru ini.

Menurut Mohd Zainizam, isterinya merupakan Orang Kurang Upaya(OKU) juga tidak bekerja dan hanya mengharapkan bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) yang tidak seberapa untuk menguruskan perbelanjaan rumah.

Kisah keluarga ini mendapat perhatian pihak Institut Modal Insan Terengganu Sejahtera (i-MiTS) Dewan Undangan Negeri (DUN) Kuala Besut selepas mendapat aduan daripada Pengerusi Majlis Pengurusan Komuniti Kampung (MPKK) Kampung Seri Kemunting, Ustaz Basri.

Penyelia i-MiTS DUN Kuala Besut, Ustaz Zulkifli Kadir dan Penolong Penyelia i-MiTS DUN Kuala Besut, Napisah Ismail bersama-sama dengan pihak Majlis Agama Islam Dan Melayu Terengganu (MAIDAM) telah melakukan lawatan ke rumah keluarga malang berkenaan bagi melihat bentuk bantuan yang perlu disalurkan.

Ustaz Zulkifli Kadir berkata pihaknya dengan kerjasama MAIDAM akan mengambil tindakan yang sewajarnya untuk memastikan perkara ini dapat diselesaikan dengan segera bagi  menjamin keselesaan dan keselamatan keluarga tersebut.

"Difahamkan pihak MAIDAM akan menanggung sewa rumah sementara menunggu proses permohonan rumah MAIDAM ataupun rumah baru di bawah Program Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT),"katanya.


Tag: